Barbara Dallosová Šport

Pôvabné žiarske trio na Majstrovstvách Európy: Baby šli do posledného dychu! FOTO

Natália, Nina, Dominika a Aris reprezentovali našu krajinu v Soči. Žiarske zastúpenie sa v európskej špičke nestratilo.

Ilustračný obrázok k článku Pôvabné žiarske trio na Majstrovstvách Európy: Baby šli do posledného dychu! FOTO
33
Galéria
Zdroj: Facebook - Slovak Karate Union

Majstrovstvá Európy kadetov a juniorov v karate sa konali v Soči (9. – 11.2.). V dejisku zimnej olympiády z roku 2014 malo svoje zastúpenie aj naše mesto. Nomináciu na toto vrcholné podujatie si vybojovali štyria karatisti z Karate klubu MŠK Žiar nad Hronom – Natália Rajčanová, Nina Jelžová, Dominika Veisová a Aris Nikolas Čela. Žiarska štvorica nastupovala vo farbách slovenskej reprezentácie. A konkurencia rozhodne nebola malá. O medaily bojovalo 956 pretekárov zo 44 krajín.

Šli do toho naplno

Prvý deň bol skúškou ohňom pre Arisa Nikolasa Čelu. Zápas s pretekárom z Macedónska však nedopadol podľa predstáv a Aris z ďalších bojov vypadol, no určite bohatší o cenné skúsenosti. Nasledujúci deň sa šance chopili Natália a Nina. Pre Natáliu v kategórii junioriek do 48 kg to bola na európskom šampionáte premiéra.

,,Žreb jej hneď v prvom kole pridelil minuloročnú striebornú medailistku, neskoršiu víťazku kategórie – domácu pretekárku. Na výbornú pretekárku z Ruska Natália nestačila, no keďže sa Ruska nakoniec prebojovala až do finále, Natália nastúpila do repasáže o bronz. V repasáži sa jej darilo, keď prešla cez nemeckú reprezentantku až k boju o bronz. Tu však väčšie skúsenosti talianskej reprezentantky rozhodli a Natália tak skončila tesne pod pódiovým umiestnením," opisuje tesný únik medaily tréner Ľubomír Striežovský.

Druhou štartujúcou druhého súťažného dňa bola Nina Jelžová v kategórii junioriek nad 59 kg. Ako vysvetlil Striežovský, Nina štartovala na Majstrovstvách Európy už po tretí raz, pričom jej najlepší výsledok bol 9. miesto z roku 2016 /ME Cyprus/. Nina našliapla výborne aj v Soči. V prvom kole prešla cez taliansku reprezentantku a v druhom kole hladko zdolala švajčiarsku pretekárku. V treťom kole opäť zažiarila, keď porazila Španielku a dostala sa tak do semifinále.

,,Tu Nina už na svoju súperku nestačila a z postupu do finále sa tešila naša súperka z Grécka. Nina nakoniec nastúpila boj o bronz, ani tu však nedokázala uspieť s chorvátskou pretekárkou. Každopádne je tento výsledok najlepším výsledkom v jej športovej kariére," zhodnotil žiarsky tréner.

Dievčatá si užili šampionát, ale aj výlet do ruskej metropoly Soči. Na fotke Natália a Dom
Dievčatá si užili šampionát, ale aj výlet do ruskej metropoly Soči. Na fotke Natália a Dom / Zdroj: Facebook - Slovak Karate Union

Dominikin tesný boj

Posledný súťažný deň sme mali v kategórii starších junioriek do 50 kg ďalšie želiezko v ohni. O Dominike Veisovej hovorí žiarsky tréner ako o najskúsenejšej pretekárke žiarskeho klubu. Dominika v roku 2016 získala na Majstrovstvách Európy bronz a o rok neskôr sa dokonca stala Majsterkou Európy /ME 2017 Bulharsko/.

Dominika tento rok štartovala už vo vyššej vekovej kategórii. ,,Napriek obavám z novej vekovej kategórie sa Dominike darilo, keď hneď v prvom kole zdolala medailistku z posledných Majstrovstiev sveta – tureckú reprezentantku. Ani druhé kolo nebolo pre ňu problematické, keď domov poslala pretekárku z Bosny a Hercegoviny. V treťom kole sa stretla s českou reprezentantkou, kde opäť zvíťazila a postúpila tak do semifinále. Tu na ňu čakala francúzska pretekárka, ktorá už bola nad jej sily. Dominika nakoniec ešte nastúpila o bronz, no ani tentoraz to pre naše farby nedopadlo víťazne a aj Dominika nakoniec skončila tesne pod medailovými umiestneniami," približuje Striežovský.

Ako však dodáva, výkony našich dievčat boli hodnotené reprezentačnými trénermi veľmi pozitívne. ,,Je škoda, že ani boj o bronz sa ani jednej nevydaril. Skončiť tesne za medailovými umiestneniami je síce pre pretekára asi tým najväčším sklamaním, no ich konečné umiestnenie ich právom radí k európskej pretekárskej špičke," konštatoval Striežovský.

Dievčatá nemajú prečo vešať hlavy i preto, že si svojimi výkonmi vybojovali aj miesto v Top tíme Slovenského zväzu karate, čím sa zaradili medzi najlepších slovenských reprezentantov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM