Barbara Dallosová Rôzne Správy

Povinná výbava šibača: Anton (71) z Brehov vykúzli korbáč za pár minút, FOTO

Svojský remeselník tvrdí, že umenie nie je upliesť korbáč, ale nazbierať tie najlepšie prúty. Pozrite, ako vzniká veľkonočný korbáč, trúfli by ste si?

Ilustračný obrázok k článku Povinná výbava šibača: Anton (71) z Brehov vykúzli korbáč za pár minút, FOTO
4
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Anton Stašov z Brehov je jedným z remesleníkov, ktorí na predsviatočnom podujatí v gazdovskom dvore ukazovali Žiarčanom svoje zručnosti. Usmiaty senior mal práve rozpletený korbáč z ôsmich vŕbových prútov a ochotne nám ukázal, ako výrobok typický pre sviatky jari vzniká.

Po prúty treba ísť v správnom čase

,,Dôležité je spraviť si pevný základ, Rúčku treba ešte pred pletením omotať, ja na to používam takúto pásku, nech to dobre drží. Jeden prútik osobitne potom použijem na omotanie tej rukoväte, takže tú pásku prekryjem, tú tam v hotovom korbáči nie je vidno," vysvetľuje remeselník a sotva dopovie vetu, základ na korbáč je hotový.

Zdá sa, že s materiálom remeselník bojovať nemusí. Vŕbové prúty sú mäkké, ako ale vysvetľuje Anton, nie je to náhoda. ,,Nie je prútik ako prútik. Tieto prútiky som zbieral hneď ako zišiel sneh, chytila sa miazga, ale ešte sa nechytili puky. Preto je taký poddajný, že sa s ním ľahko pracuje. Keby bola Veľká noc trebárs v polovičke apríla, už by to začalo kvitnúť, to už by bolo ťažko," prezrádza recept na kvalitný materiál.

Koľko trvá výroba jedného korbáča, sa podľa Antona povedať nedá: ,,Robota začína zbieraním prútikov, potom si ich treba takto pripraviť. Takže takýto menší 80 centimetrový, aký pletiem teraz, mám potom hotový aj za sedem – osem minút, ale tá práca začína už omnoho skôr."

Na šibačku aj na parádu

,,Mám takú pomôcku, nepletiem len tak vo vzduchu, ale takto si to pricvaknem," vysvetľuje Anton a pripevňuje rukoväť korbáča špagátikom o drevený voz, ktorý stojí vo dvore Svätokrížskeho domu. ,,Sem napríklad, to je jedno," hovorí s úsmevom remeselník, ktorý si pracovné prostredie vytvorí kdekoľvek.

Ako držiak poslúžil Antonovi drevený voz a kúsok špagáta.
Ako držiak poslúžil Antonovi drevený voz a kúsok špagáta. / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Pán Anton rozdelí prúty na dve časti, začne prepletať prstami a výrobok rýchlo naberá kontúry. Ako tvrdí, on už má tréning a pletie rýchlo, postup je ale veľmi jednoduchý a osvojí si ho každý. ,,Teraz robím z ôsmich, ale keby som robil aj z dvanástich, princíp zostáva rovnaký, len si ich podelím na šesť a šesť," hovorí.

Špecialitou sú podľa neho korbáče so šesnástich prútov dlhých meter aj pol až dva metre. ,,To robím tak, že pod vrcholcom to predelím a nechám len z ôsmich a na vrchu bude taký rozkonárený. To sú už také na parádu, pre mládencov, s tým si potom vykračujú," opisuje pán Anton veľkonočný módny doplnok správneho šuhaja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM