Martin Károly Od Vás

Povodeň v ZSNP sa zopakovala po 48 rokoch

V uplynulých dňoch sa prevalila cez ZSNP v Žiari veľká voda, ktorá prišla z opačného smeru, ako sa vždy predpokladalo, teda nie od rieky Hron, ale z okolitých hôr. Podobná situácia sa už v ZSNP stala.

bolo to v jeden krásny, slnečný, letný deň  roku 1963. Skoro naraz sa vtedy sústredili mračná nad bývalými Hornými Opatovcami a po 15 minútovom daždi sa začala valiť voda do závodu cez hlavnú vrátnicu. Zaujímavé bolo, že v závode skoro ani nepršalo. Prvé začali plávať autá, no v tom čase ich bolo na parkovisku málo /autá boli prakticky, ako na prídel/. V mojej pamäti zostalo, že tam boli len dve autá, ktoré si majitelia spolu so spolupracovníkmi dokázali udržať. Najväčšie škody nastali vytopením telefonickej ústredne, ktorá v tom predstavovala zložité a náročné zariadenie, bolo to ešte na báze relátok /podľa predpisov z toho času a s ohľadom na neustálu vojnovú histériu musela byť ústredňa vybudovaná pod úrovňou okolitého terénu/, ďalej bol vytopený archív, sklad Civilnej obrany, teda vytopené boli suterénne miestnosti administratívnej budovy.

Voda ďalej postupovala a vytopila prevádzku Opravy a údržba /terajšie Remeslo-Strojal/, tu už však nemala takú mohutnosť, ale všetky kanály s elektroinšta­láciou boli plné vody, samozrejme, že aj podlahy boli pod vodou, je zaujímavé, že sme nedokázali robiť žiadne opatrenia, aby voda nevnikla do veľmi rizikovej elektrolýzy. Kulminovala niekoľko centimetrov pred vniknutím do elektrických kanálov. Cesta bola zničená a po nej pretekala stále voda a tak bol odchod z prevádzok a príchod do práce organizovaný tak, že k betónovému plotu boli z oboch strán pristavené rebríky a zamestnanci sa cez ne „šplhali“.

Nasledovala likvidácia škôd, archív sa celý rozobral a sušil sa rôznymi veľa razy primitívnymi prostriedkami vyrobenými na tento účel. Na mnohých archívnych spisoch vidieť následky povodne aj po 48 rokoch. Protichemické prostriedky zo skladu Civilnej obrany boli do značnej miery zničené. Najväčšie problémy boli s telefónnou ústredňou. Celý závod bol bez telefonického spojenia, pritom rizikovosť pracovísk nemusím ani zdôrazňovať, stačí spomenúť prácu s tekutým kovom a všade číhajúce nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. Tá situácia trvala možno jeden rok, alebo ešte viac. Na celú Elektrolýzu, ktorá mala viac ako 1000 zamestnancov boli v prvej etape nainštalované dva telefónne prístroje z ktorých sa dalo telefonovať mimo závodu /aj tie boli ručne prepájané/, jeden aparát bol u vedúceho prevádzky a jeden v meniarni, ktorá zásobovala výrobu hliníka elektrickou energiou, vnútorné spojenie v závode neexistovalo. Mnoho problémov, ktoré sa vybavovali telefonicky sa museli vybavovať osobne. V závode sa zaviedli bicykle a bolo to zaujímavé, boli riadne označkované, súkromné sa nesmeli používať.

Na ochranu suterénnych priestorov administratívnej budovy bol vybudovaný ochranný do jedného metra vysoký múrik, ktorý našiel svoje využitie v týchto dňoch po 48 rokoch.

Poznámka: povodeň, od Hrona ohrozila ZSNP po jesenných dažďoch v roku 1974.

Richard Kafka Ilustračné foto: Žiar24

[color=#ff0000]­Súvisiace články a videá [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.105472_Cast-arealu-ZSNP-zasiahla-privalova-vlna.141]Časť areálu ZSNP zasiahla prívalová vlna[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.105737_Re­meslo-strojal-kvoli-povodni-odstavilo-vyrobu]Remeslo strojal kvôli povodni odstavilo výrobu[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM