Monika Obrtalová Rôzne

Pozor na plávanie v prírodných jazerách a kúpaliskách

S pribúdajúcimi teplotami rastie aj počet otvorených pláží, prírodných jazier a kúpalísk. Prevádzkovatelia však musia pred ich otvorením splniť zákonom stanovené kritéria, ktoré kontrolujú odborníci príslušných regionálnych úradov verejného zdravotní

Frekvencia vyšetrovania kvality vody na kúpanie v umelých kúpaliskách vyplýva z vyhlášky Ministerstva zdravotníctva, ktorá pojednáva o podrobnostiach o požiadavkách na kvalitu vody kúpalísk, vody na kúpanie a jej kontrolu a na samotné kúpaliská. „Každý ukazovateľ kvality vody má stanovenú frekvenciu vyšetrovania, ktorá závisí od druhu ukazovateľa a jeho významnosti zo zdravotného hľadiska, alebo z hľadiska dodržania účinnosti technológie úpravy vody. Mikrobiologické ukazovatele sa musia napríklad vyšetrovať jeden krát za 14 dní u bazénov bez recirkulácie vody a jedenkrát za mesiac u bazénov s recirkuláciou vody. Ukazovatele dôležité pre dodržanie účinnosti technológie úpravy vody sa vyšetrujú jedenkrát denne – napríklad reakcia vody, až trikrát denne napríklad pri voľnom chlóre,“ konštatuje k téme hlavná odborníčka hlavného hygienika SR v odbore hygieny životného prostredia a vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Kvetoslava Koppová.

Dodáva, že požiadavky na kvalitu vody na kúpanie v prírodných kúpaliskách ako aj frekvenciu vyšetrovania vody upravuje nariadenie vlády o požiadavkách na prírodné kúpaliská, podľa ktorého je posudzované aj prevádzkovanie jazier. Frekvencia vyšetrovania je upravená podobne, vyšetrenie sa vykonáva pred začatím kúpacej sezóny a následne jedenkrát za 14 dní. V prírodných kúpaliskách majú na kvalitu vody vplyv aj ďalšie faktory. Je to najmä samočistiaca schopnosť vody, jej veľký objem, voda stále prúdi, riedi sa a obnovuje, prípadné mikróby vnesené do vody človekom sa vo veľkom objeme rozptýlia a ich koncentrácia je potom minimálna. Povinnosť kontrolovať kvalitu vody v kúpaliskách a bazénoch v stanovenej frekvencii a rozsahu majú uloženú prevádzkovatelia týchto zariadení zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM