Barbara Dallosová Správy

Pozoruhodný darček k výročiu mesta: Divadelné predstavenie, v hlavnej role Žiar!

Mesto oslavuje 770. výročie udelenia mestských práv. Oslavami, ktoré chystá už o pár dní, to však nekončí. Už teraz sa totiž chystá jeden zaujímavý projekt, v ktorom má naše mesto hrať prím.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný darček k výročiu mesta: Divadelné predstavenie, v hlavnej role Žiar!
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok patrí nášmu mestu. Uplynie totiž 770. výročie jeho založenia. Žiarske ulice už zdobia vlajky s logom osláv, návštevníkov pri vstupe do mesta zase vítajú pre túto príležitosť osadené tabule.

Predstavenie o našej minulosti

Okrem avizovaných veľkolepých osláv (5.2.) by sa mal v znamení okrúhleho výročia niesť celý tento rok. Mesto chystá i ďalšie podujatia. Ako informoval vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, na jeseň by mali oslavy vyvrcholiť predstavením, ktoré má divákom priblížiť svätokrížsku históriu.

Pre myšlienku, ktorú zastreší radnica, sa podľa jeho slov spojilo niekoľko mien a inštitúcií. Predstavenie byť súzvukom divadla, folklóru a histórie. ,,Predstavenie by mal režírovať žiarsky rodák Peter Luptovský. Má ísť o divadlo spojené s multimediálnym pásmom o histórii mesta," uviedol pre Žiar 24 Baláž. Aké ďalšie akcie spojené s oslavami jubilea má radnica v pláne, zatiaľ konkretizovať nechcel.

Slávnosti už v piatok

Oficiálne oslavy sa konajú tento piatok (5.2.). Po oceňovaní osobností bude mestom kráčať historický sprievod, ktorý zavedie návštevníkov až na Svätokrížske námestie, na ktorom sa bude odohrávať hlavný program. Organizátori lákajú na historickú scénu udeľovania mestských práv, ohňovú šou a koncerty. Pozrite si celý PROGRAM.

Aj občerstvenie sa má na slávnostiach niesť v duchu stredoveku. Obyvatelia si budú môcť pochutnať na pečenom býkovi, v svätokrížskom dome sa budú piecť tradičné tvarožníky a chýbať nebude ani tekovské víno.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM