Martin Károly Od Vás

Pozrite si unikátne fotky: Mrazivé momenty z augusta 1968 v uliciach Žiaru

21. august 1968 sa zapísal do slovenskej histórie čiernym perom. Vojská varšavskej zmluvy obsadili vtedy územie Československa na viac ako dva desaťročia. Pozrite si unikátne zábery zo žiarskych ulíc z objektívu Mariana Pavúka.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si unikátne fotky: Mrazivé momenty z augusta 1968 v uliciach Žiaru
Zdroj: Dnes24.sk

Ráno v Žiari

Kolóna tankov a obrnených vozidiel sa prehnala v auguste 68 aj žiarskymi ulicami. Mesto bolo obvešané plagátmi, prostredníctvom nich sa aj Žiarčania snažili odkázať okupantom, že sú na zlej adrese. Na jednej z fotiek je aj smerová tabuľa s nápisom MOSKVA.

Takto to zas vyzeralo v Banskej Bystrici.

Vojenský historik Michal Štefanský poukázal na to, že masovému krviprelievaniu zabránili rozkazy a výzvy na oboch stranách. ,,Vojaci spojeneckých armád mali prísny zákaz použiť zbrane, výnimkou bol len stav ohrozenia,„ pripomenul pracovník Vojenského historického ústavu. ,,K civilnému obyvateľstvu sa zasa s výzvou na zachovanie pokoja obrátili najvyšší predstavitelia štátu na čele s Alexandrom Dubčekom,“ dodal Štefanský.

Kontrarevolúcia?

Podľa jeho slov však sovietska propaganda živila chýry o tom, že proti vojakom bojujú československí kontrarevoluci­onári. ,,Za zbrane kontrarevoluci­onárov dokonca vydávali zbrane príslušníkov ľudových milícií, ktoré Sovieti zaistili," uviedol Štefanský.

Sovietska propaganda takisto podľa Štefanského prinášala správy o tom, že na tanky spojeneckých vojsk hádžu obyvatelia ČSSR zápalné fľaše. ,,Šírili aj správu o tom, že v Bratislave zhodili demonštranti vojenské vozidlo aj s posádkou do Dunaja," prezradil s dôvetkom, že dôkaz o týchto činoch neexistuje ani v najvyšších ruských archívnych dokumentoch. V Rusku sa podľa jeho slov občas takéto informácie objavujú dodnes.

Na druhej strane tieto fámy využíval Leonid Brežnev ako formu nátlaku na Dubčeka pri moskovských rokovaniach," pripomenul Štefanský. ,,Hovoril mu, pozrite sa, toto ste spôsobili svojou politikou, preto to musíme teraz riešiť," opísal historik atmosféru rozhovorov.

Informácie a dezinformácie

K faktu, že intervencia si napokon na strane obyvateľstva vyžiadala len o čosi viac ako stovku mŕtvych, dopomohol aj fakt, že vojaci, ktorí Československo obsadili, čoskoro pochopili oprávnenosť hnevu civilného obyvateľstva. ,,Ešte pred intervenciou im sovietska propaganda vysvetľovala, že vojaci idú zachraňovať ČSSR pred americkou armádou, ktorá chce krajinu obsadiť z územia Nemeckej spolkovej republiky,„ pripomenul Štefanský. ,,Vojaci čoskoro pochopili, že boli oklamaní a s civilným obyvateľstvom tak trochu aj sympatizovali,“ do­dal.

Foto: Marian Pavuk

August 1968 v Žiari
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM