Barbara Dallosová Samospráva

Praktické INFO pre psíčkarov: Viete, kde v Žiari môžete pustiť svojho miláčika a kde vám za to hrozí pokuta?

Je jedno, či ide o poriadneho strážcu domu, alebo drobného maznáčika do kabelky. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) je v tomto nekompromisné. Majitelia môžu psov pustiť z vôdzky len na troch miestach v celom Žiari. Viete, ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Praktické INFO pre psíčkarov: Viete, kde v Žiari môžete pustiť svojho miláčika a kde vám za to hrozí pokuta?
Zdroj: TASR

Mnohí z majiteľov psov v našom meste možno ani nevedia, že priestupku sa dopúšťajú denne. Každý psík musí byť totiž počas prechádzky verejným priestranstvom zaistený vôdzkou. Tak je to zadefinované v VZN o podmienkach držania psov na území mesta Žiar nad Hronom.

Tri miesta, ktoré by mal psíčkar poznať

,,Vodiť psa na miesta so zákazom voľného pohybu možno len na vôdzke bezpečne upevnenej na obojku alebo prsnom postroji," píše sa v nariadení. Miesto so zákazom voľného pohybu je pritom každé verejné priestranstvo v meste, okrem vyhradených plôch.

Bez obáv svojho psa oslobodiť od vôdzky a nechať ho do sýtosti sa vybehať s pokojným svedomím ale predsalen môžete. VZN na to vymedzuje tieto tri miesta: plochu na Ul. Sládkovičovej medzi Sociálnou poisťovňou a nemocnicou s poliklinikou, plochu na Ul. Š. Moysesa pri radových garážach a lúku na Ul. M. Benku – pod Priorom.

Ani tu však neplatí pre všetkých to isté. Nebezpečné psy, teda psy, ktoré niekedy pohrýzli alebo poranili človeka bez toho, aby bol napadnuté alebo vyprovokované, nesmú behať bez vôdzky ani na spomínaných vyhradených plochách.

Ľudia o tom nevedia, tvrdí polícia

Podľa náčelníka žiarskych mestských policajtov Róberta Šišku, je práve tento priestupok na dennom poriadku. ,,To VZN je v platnosti už 12 rokov, za tak dlhú dobu polícia v meste riešila obrovské množstvo priestupkov v súvislosti s chovom či pohybom psov. Je ale pravdou, že psy pohybujúce sa bez vôdzky tvorili asi najväčšiu skupinu týchto priestupkov," sumarizuje náčelník a dodáva, že ani po 12 rokoch mnohí Žiarčania tieto pravidlá nepoznajú.

Ako ďalej vysvetlil Šiška, polícia chápe, že tri vyhradené plochy pre počet psíčkarov v meste nie sú dostačujúce. Ľudia bývajúci v niektorých častiach mesta to totiž majú ďaleko ku všetkým trom možnostiam. ,,Mesto, žiaľ, v hľadaní takýchto plôch veľa možností nemá," uzatvára.

Maximálna výška pokuty za tento priestupok hýbe vo výške 33 eur.

Sem psíka neberte!

Sú aj miesta, na ktoré so psíkom nesmiete, či vôdzku má, alebo nie. Pozrite, kedy podľa VZN radšej domáceho miláčika nechať pred bránou:
Vstup so psom (okrem služobného a vodiaceho) je zakázaný do:

  • predškolských a školských zariadení
  • zdravotníckych a kultúrnych zariadení
  • priestorov detských ihrísk a pieskovísk, kúpalísk, verejných športovísk a cintorínov
  • ďalších miest opatrených viditeľným označením „Zákaz vstupu so psom “

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM