Barbara Dallosová Správy

Predaj nemocničného pavilónu Kotleba podpísal: Za peniaze môže vzniknúť nová poliklinika

Po dlhých mesiacoch ostrých diskusií župan podpísal predaj schátraného pavilónu. Z peniaze, ktoré župa získa, môže v regióne vyrásť celkom nová poliklinika.

Ilustračný obrázok k článku Predaj nemocničného pavilónu Kotleba podpísal: Za peniaze môže vzniknúť nová poliklinika
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Schátrané nemocničné pavilóny v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote sú majetkom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Spoločnosť Svet zdravia, prevádzkujúca obe nemocnice, sa ich snažila odkúpiť dlhé mesiace. Župan Marian Kotleba bol však proti a cena sa mu zdala nízka. Za predaj pavilónov vznikla i petícia, krajskí poslanci vo veci rokovali niekoľkokrát.

Čítajte tiež: Boj o žiarsky pavilón graduje: Petičiari vyrazili do ulíc, FOTO + VIDEO

Kotleba uznesenie podpísal

Cena pavilónov sa zvyšovala a na poslednom zasadnutí krajskí poslanci odpredaj pavilónov za celkom 1,45 milióna eur schválili. Súčasťou návrhu bolo i nové uznesenie, aby sa 50 percent z kúpnej ceny za pavilóny reinvestovalo späť do nehnuteľného majetku v oboch nemocniciach.

Písali sme tu: Kauza žiarskeho nemocničného pavilónu uzavretá: Poslanci predaj schváli

Uznesenie však ešte musel svojím podpisom potvrdiť župan. Ako pre Žiar 24 potvrdila hovorkyňa BBSK, ten uznesenie podpísal.

,,Predseda BBSK Marian Kotleba predmetné uznesenie o odpredaji nemocničných pavilónov podpísal. Ďalší postup bude predmetom rokovaní medzi BBSK a spoločnosťou Svet zdravia, a.s..," potvrdila Piliarová.

Nová poliklinika v Štiavnici

BBSK chce teraz prispieť k zlepšeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti v Banskej Štiavnici a budovu, kde donedávna sídlilo miestne gymnázium, chce ponúknuť mestu pre účely polikliniky.

Podľa Michaely Piliarovej chce župa na budúci rok chce do rekonštrukcie budovy investovať približne 200 000 – 300 000 eur práve z peňazí, ktoré kraj získa z predaja nemocničných pavilónov B v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote. ,,Následne bude táto budova ponúknutá do užívania mestu Banská Štiavnica, ktoré v nej plánuje urobiť polikliniku," dodala s tým, že by malo by ísť o istú formu kompenzácie, ktorou sa BBSK snaží pomôcť obyvateľom mesta a okolia Banskej Štiavnice.

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková v tejto súvislosti uviedla, že zlepšenie zdravotných služieb a zdravotníctva v meste rieši samospráva permanentne. ,,V súčasnosti rokujeme o riešení s lekármi, ako aj poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti," podotkla.

Čítajte tiež: Prvé platené parkovisko v Žiari: Zóna pred nemocnicou je hotová, FOTO

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM