Barbara Dallosová Správy

Predpoveď Jána Wolfa: Trópy už vypukli, najteplejší deň nás ale ešte len čaká. Kedy?

Leto sa začalo ukazovať v plnej paráde. Niekoľko mimoriadne horúcich dní do roka sa nám ujde vždy, v nasledujúcich týždňoch by ale podľa Jána Wolfa mali trópy potiahnuť poriadne dlhú sériu.

Ilustračný obrázok k článku Predpoveď Jána Wolfa: Trópy už vypukli, najteplejší deň nás ale ešte len čaká. Kedy?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Prázdniny odštartovali slnečnými dňami. Horúce odpoludnia si užívame už teraz, to najpekelnejšie teplo však má ešte len prísť. Pred vysokými teplotami náš okres na tento víkend varujú i meteorológovia. Čítajte TU.

Takýto rok sme tu už mali

,,Cirkulačné pomery nad Európou v prvom polroku 2015 majú výraznú podobu s rokom 2003. Môže sa stať, že vývoj počasia v lete 2015 bude leto 2003 v mnohých črtách pripomínať. Druhý letný mesiac sa ukazuje ako teplotne nadpriemerný a zrážkovo podpriemerný. Preto aj v mesiaci júl hrozí extrémne sucho. Okrem veľkého sucha môžeme podobne ako v roku 2003 zažiť vlny horúčav s vysokým počtom tropických dní, ale aj s vysokými teplotami," hodnotí Wolf.

Dve vlny trópov

Podľa Wolfa nás čaká nezvyčajne dlhá séria tropických dní, ktorá začala prvým júlovým dňom a potrvá minimálne prvú polovicu mesiaca.

,,Počas dvoch vrcholov horúčav, ktoré očakávame na konci prvého a druhého júlového týždňa, ale aj na začiatku tretieho týždňa, možno očakávať maximálne denné teploty až do 35 °C (8. júla), keď extrémne teploty vyvrcholia. Príde krátkodobé osvieženie a opäť nástup druhej vlny horúčav," prognózuje Wolf.

Od horúčav si vraj oddýchneme asi od 17. júla, a to takmer až do konca mesiaca. V tomto období sa budú denné teploty pohybovať od 23 do 27 °C. Chladnejšie budú aj noci. V posledných dňoch mesiaca sa však oteplí opäť na tropické hodnoty.

Wolf predpokladá, že zrážky a búrky nastanú v polovici mesiaca, ich množstvo je ale vraj ťažké predpovedať. ,,Na záver by som pripomenul, že podobné veľmi vysoké teploty boli aj počas prvej júlovej dekády 2012. V Žiari nad Hronom vystupovali maximálne denné teploty na 35 až 37 °C . Absolútny teplotný rekord je 38,3 °C z 20. júla 2007," dodáva.

Čítajte celý rozhovor s Jánom Wolfom: Vystriedal niekoľko povolaní, jeho vášňou je však počasie: Žiarčan Ján Wolf (63) si občas zavolá aj s Iľkom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM