Barbara Dallosová Šport

Prestížna súťaž dala Žiarčanom zabrať: FOTO a mená našich medailistov

Tvrdá konkurencia na medzinárodnej súťaži našich karatistov poriadne preskúšala. Bez kovov sa ale nevrátili...

Ilustračný obrázok k článku Prestížna súťaž dala Žiarčanom zabrať: FOTO a mená našich medailistov
19
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Žiarski karatisti majú za sebou Grand Prix Slovakia, čo je najväčšia medzinárodná súťaž karate organizovaná na Slovensku. Tento rok sa konala 9. – 11. marca v Bratislave.

Nina bojovala do posledného dychu

Národné tenisové centrum zmenilo svoju tvár a namiesto antuky ho pokrývalo sedem súťažných tatami, na ktorých sa v priebehu troch dní vystriedalo takmer 1500 súťažiacich z 26 štátov z celého sveta. V tvrdej konkurencii medailistov z najväčších svetových podujatí štartovali aj naši pretekári z Karate klubu MŠK Žiar nad Hronom.

V prvý súťažný deň sme nemali pretekárske zastúpenie, no na druhý deň nastúpili rovno naši najskúsenejší pretekári. Zo začiatku sa nám veľmi nedarilo, keď naši chalani nedokázali prejsť cez tvrdú medzinárodnú konkurenciu k medailovým pozíciám. Prvého úspechu sme sa dočkali až so štartom Niny Jelžovej v kategórii junioriek nad 59 kg.

,,Nina v prvom kole zdolala Maďarku, v druhom kole vyradila reprezentantku z Bosny a Hercegoviny. V semifinále si poradila s českou pretekárkou. Vo finále sa stretla s kolegyňou zo Slovenskej reprezentácie, kde opäť vyhrala. O tvrdej konkurencii svedčí aj to, že bronzová medailistka z Majstrovstiev Európy skončila v tejto kategórii až na 3. mieste. Hneď po tejto kategórii nasledovala kategória starších junioriek nad 68 kg, kde Nina nastúpila po ostaršení. Ani tu sa nezľakla starších súperiek a zabojovala. V prvom kole zdolala českú zástupkyňu, v druhom kole narazila na taliansku reprezentantku, kde sa už začala prejavovať únava a Nina prehrala 0:1. Talianka však postúpila do finále a tak Nina ešte zabojovalo o bronz, kde bola úspešná a zo súťaže si tak odniesla dve cenné umiestnenia," opisuje tréner žiarskych karatistov Ľubomír Striežovský.

Súperku si pamätala

Poslednou štartujúcou Žiarčankou v druhom súťažnom dni bola Dominika Veisová. V kategórii starších junioriek do 50 kg hneď v prvom kole nastúpila proti Talianke.

,,Z predchádza­júcich skúseností vedela, že to bude ťažký boj, lebo už s ňou bola na súťaži v Chorvátsku a nepodarilo sa jej ju poraziť. Úvod zápasu mala Dominika vo svojej réžii, keď sa ujala vedenia, no neskoršie malé zaváhanie otočilo stav v jej neprospech. Keďže Talianka postúpila až do finále, Dominika ešte nastúpila v repasáži o bronz, kde to už dotiahla do víťazného konca," vysvetľuje tréner.

Tretí deň patril mladším ročníkom

Tretí súťažný deň bol venovaný najmladším vekovým kategóriám. Ako hovorí Striežovský, aj tu sa to hemžilo medzinárodnou konkurenciou a našich mladších pretekárov nečakal vôbec ľahký deň. V disciplínach súborných cvičeniach kata sa podarilo zabodovať len Šimonovi Sečkárovi, ktorý postupne porazil Maďara, Rakúšana a pretekára z Bosny a Hercegoviny. Potom narazil na slovenského kolegu, s ktorým prehral tesne 2:3. Kolega ho však potiahol do repasáže, kde Šimon ešte porazil českého reprezentanta a nakoniec v boji o bronz vyhral nad ďalším kolegom zo Slovenska.

V disciplíne športový zápas kumite mal žiarsky klub viac adeptov na medailu. Ako prvá zabodovala Olívia Černáková, ktorá prehrala vo finále s ukrajinskou pretekárkou a tak si z kategórie 6–7 ročných dievčat do 20 kg odniesla striebro. V kategórii 10–11 ročných dievčat sme sa opäť tešili zo zlata, keď Ariana Nikoleta Čela cestou do finále postupne porazila Chorvátku, kolegyňu zo Slovenska, Maďarku a opäť kolegyňu zo Slovenska. V slovenskom finále bola opäť úspešnejšia a tak nášmu klubu na konte pribudla ďalšie zlaté umiestnenie. V tejto kategórii podala pekný výkon aj Ivana Gahírová a medaila jej ušla len o vlások. Ivana sa prebojovala až do semifinále, no tu už na svoju súperku nestačila a taktiež v boji o tretie miesto bola úspešnejšia jej maďarská súperka.

,,Ani chalani sa nedali zahanbiť. Šimon Sečkár v kategórii 12–13 ročných chlapcov do 45 kg postupne porazil Lotyššana a slovenského kolegu. Potom prehral s Bielorusom, no ten ho potiahol do repasáže a tak mal ešte šancu na bronz. Tú využil, keď porazil slovenského kolegu a v zápase o bronz s Rakúšanom bol opäť úspešnejším," pridáva ďalší úspech jedného zo svojich zverencov Striežovský.

AMedailovú bodku za súťažou spravil Urban Beňo v kategórii 8–9 ročných chlapcov nad 34 kg, ktorý v prvom zápase zdolal maďarského súpera. V druhom kole prehral so slovenským kolegom. Urban mal nakoniec možnosť nastúpiť ešte v repasáži, kde po výhre nad Ukrajincom a Maďarom skončil s bronzom.

,,Grand Prix Slovakia patrí medzi najstaršie medzinárodné turnaje u nás. Na tohtoročnom 38. ročníku sa zúčastnil rekordný počet pretekárov. Kvalita súťaže je známa aj v zahraničí, preto je o ňu záujem aj zo strany jednotlivých reprezentácií z iných štátov. Pre našich pretekárov to bol sledovaný turnaj zo strany štátnej reprezentácie. Sme veľmi radi, že sa im darilo a opäť sa zaradili medzi najlepších," zhodnotil Striežovský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM