Správy

Pri Žiari sa má viac ťažiť: Známy kameňolom plánujú rozšíriť

Dobývanie, úpravu a expedíciu kameniva má podľa plánu zabezpečovať päť ľudí pri práci v jednej zmene desať mesiacov v roku.

Ilustračný obrázok k článku Pri Žiari sa má viac ťažiť: Známy kameňolom plánujú rozšíriť
Zdroj: TASR

Kameňolom v katastrálnom území Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom plánujú rozšíriť. Vyplýva to zo zámeru Dobývanie ložiska stavebného kameňa – andezitu v lome Janova Lehota – Dérerov mlyn, Dérerov mlyn I, ktorý na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) spoločne predložili spoločnosti Males, s.r.o., a Holes s.r.o.

Ako sa uvádza v zámere, predmetom činnosti je ťažba stavebného kameňa v dvoch vedľa seba umiestnených ložiskách spoločnosti Males, s.r.o., o výmere 2,76 hektára (ha) a spoločnosti Holes, s.r.o., o výmere 4,76 ha. Súbežná ťažba bude do 200 000 ton ročne. Navrhovaná činnosť je pokračovaním aktivít z minulosti.

Dobývanie, úpravu a expedíciu kameniva bude podľa predkladateľa zámeru zabezpečovať päť pracovníkov pri práci v jednej zmene desať mesiacov v roku. Pri nárazových prácach sa počet pracovníkov môže podľa potreby krátkodobo zvýšiť a pracovný čas rozšíriť.

Rozšírenie kameňolomu bude na úkor lesov. ,,Realizácia činnosti si vyžiada odlesnenie ešte neodlesnenej časti územia," uvádza sa v materiáli s tým, že po vydobytí ložiska sa predpokladá rekultivácia priestoru a zalesnenie s návratom na využitie pozemkov v lesnom hospodárstve.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM