Monika Obrtalová Rôzne

Pribudne v regióne 10 tisíc pracovných miest?

V Banskej Bystrici nebola nikdy núdza o megalomanské nápady, ktoré sa však nikdy nepremietli do reality. Tunel pod Urpínom, zatrolejovanie cesty medzi Bystricou a Zvolenom, alebo aj samotné spojenie týchto dvoch blízkych miest však dodnes ostávajú ib

Megaprojekt tesne za bránami krajského mesta totiž počíta s rozsiahlym rozvojom územia okolo letiska Sliač, vďaka ktorému by do regiónu mohlo pribudnúť až 10 tisíc nových pracovných miest! Projekt ACCEP – Air Cargo Central Europe Park bol pripravovaný už od roku 2005, pričom reálnu podobu začal nadobúdať na jar tohto roku, kedy už boli známi konkrétni partneri, ktorí by ho finančne zastrešili. Projekt by mal byť zameraný na vybudovanie medzinárodného moderného vedecko-technologického parku, v ktorom by v niekoľkých fázach postupne vznikli odbavovacie terminály pre osobnú aj nákladnú leteckú dopravu, vedecko-výskumné centrá, obchody, kancelárie či byty.

Prvá fáza projektu počíta s vybudovaním nového osobného a nákladného terminálu, odbavovacej plochy pre lietadlá a parkoviska pre cestujúcich v juhozápadnej časti vzletovej a pristávacej plochy letiska Sliač. Po nej nasledujúca druhá fáza počíta s vybudovaním farmaceutického a biotechnologického parku spolu s Hi-Tech parkom, ktoré by mali fungovať pod jednotným názvom INTERPOLIS a mali by byť určené pre spoločnosti a inštitúcie zamerané na vedu a výskum inovačných technológií s vysokou pridanou hodnotou v oblastiach farmaceutického a elektrotechnického priemyslu. Tretia fáza ráta s vybudovaním leteckého mestečka, v ktorom by sa mali nachádzať ubytovacie priestory, kancelárie, obchodné priestory, priestory pre medzinárodné výstavy a veľtrhy, oddychové zóny, parkoviská, kostol, univerzita a akadémia. Štvrtá fáza predstavuje obnovu a celkovú revitalizáciu kúpeľov Sliač a počíta s rekonštrukciou existujúcich objektov na moderné priestory určené pre kúpeľných hostí, domácich a zahraničných návštevníkov, rekreantov, ako aj pre rekonvalescenciu športovcov a vojakov NATO.

Investor sa pri vytváraní projektu inšpiroval viacerými vedecko-technologickými parkami po celom svete, ktoré na malom priestore koncentrujú množstvo firiem produkujúcich technológie s vysokou pridanou hodnotou. Plánovaný park by mohol využiť jedinečný potenciál kotliny medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, ktorá je od minulého týždňa napojená na európsku diaľničnú sieť, disponuje letiskom, potrebnými ľudskými zdrojmi, ale aj rekreačným zázemím. V súčasnosti sa rokuje na úrovni samospráv o dlhodobých prenájmoch pôdy súkromných vlastníkov, na ktorej by mal ACCEP stáť. Či sa však bude tento odvážny projekt v strede Slovenska úspešne realizovať, uvidíme v najbližších rokoch. Po negatívnych skúsenostiach s oveľa menej náročnými úlohami, ktoré kompetentní z regiónu nedokázali dotiahnuť do zdarného konca, nebudú očakávania verejnosti pravdepodobne veľké. Význam projektu ACCEP však môže byť pre Banskú Bystricu a celý stredoslovenský región tak obrovský, že ľuďom neostane nič iné ako držať tomuto zámeru palce.

mm www.vlkanova.sk

air city
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM