Martin Károly Samospráva

Priebeh volieb v žiarskom okrese: Zatiaľ kľud

Dnes ráno o 7.00 sa otvorili volebné miestnosti aj v okrese Žiar nad Hronom. Do druhého kola krajských volieb postúpili dvaja kandidáti na predsedu. Podľa policajtov a volebnej komisie voľby zatiaľ nič nenarušilo.

Ilustračný obrázok k článku Priebeh volieb v žiarskom okrese: Zatiaľ kľud
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V obvode Žiar nad Hronom je 55 okrskov a spolu 39.041 oprávnených voličov. Najviac voličov je v meste Žiar nad Hronom, a to 15.780, najmenej v obci Krahule – 156. Žiar má 15 volebných okreskov.

Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne narušenie volieb ani v jednom žiarskom okrsku,“ uvádza predseda Obvodnej volebnej komisie, Michal Žúrav. Informáciu potvrdzuje aj krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. „V okrese je zatiaľ kľud. Nič nezákonné sme zatiaľ nezaznamenali,“ O pokojný priebeh, sa podľa nej, stará 11 policajných hliadok.

Priebežná účasť sa už nezverejňuje

Pred dvomi týždňami, v prvom kole volieb do VÚC-ky sme vás ešte informovali aj o priebžnej účasti voličov. Viac TU: Voľby v žiarskom okrese: K volebným urnám začali poobede prichádzať aj mladí voliči

Dnes to už možné nie je. „Členovia volebných komisií a členovia odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania,“ cituje z volebného zákona predseda Obvodnej volebnej komisie.

Moratórium naďalej platí

Všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ústredná volebná komisia upozorňuje, že až do skončenia hlasovania (do 22:00) platí moratórium a je zakázané akékoľvek informovanie v prospech aj neprospech kandidátov. Počas volieb zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania.

Polícia avizovala, že je pripravená zabezpečiť pokojné hlasovanie. Preverí každý podnet na možné kupovanie hlasov a iné priestupky. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska.

Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Voličom na prípadné otázky o sobotňajšom druhom kole krajských volieb odpovedia až do skončenia hlasovania na infolinke ministerstva vnútra. Na telefónne čísla 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313 sa dá volať do 22:00.

Sledujte ONLINE

Volebné miestnosti sa potom zatvoria večer o 22.00. Hneď nato odštartuje veľké sčítavanie odovzdaných hlasov pre obidvoch kandidátov o atraktívne kreslo župana.

My vám všetko sprostredkujeme ONLINE. Sledujte prenos zo spočítavania hlasov a aktualizované volebné výsledky, štartujeme v sobotu o 22.00!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM