Martin Károly Rôzne

Priechod pre chodcov cez tunel v nedohľadne

Kremnica 31. októbra - Od roku 2008 sa snaží Tibor Ferenčík, poslanec mestského zastupiteľstva v Kremnici, o realizáciu bezpečného priechodu pre chodcov cez tunel, smerom na Skalku. Projekt sa mal začať realizovať koncom leta tohto roka. Nečakané zme

Na Skalku chodievam dennodenne a je to skutočne veľmi nebezpečné. Ja to prirovnávam k ruskej rulete pešiakov a dopravných prostriedkov. Tunel je úzky, je tam zlá prehľadnosť, nevidíte keď ide niekto zhora či zdola. Navyše, ústia tu tri turistické chodníky, žltý, modrý a zelený. To je dôvod, prečo som na mestskom zastupiteľstve vyšiel s iniciatívou, niečo s tým spraviť,“ hovorí Ferenčík. Jeho predstava priechodu pre chodcov je taká, že cez vedľajší tunel by sa spravila lávka zo železných mriežok, cez ktoré bude prepadávať sneh a bezpečných zábradlí. Tie by sa zakotvili do steny a nebolo by treba žiadne náklady na údržbu. Potrebné finančné prostriedky na realizáciu projektu sa našli v mestskom rozpočte. Mestské zastupiteľstvo tento návrh odsúhlasilo a z financií mesta vyhradilo približne 13 270 eur.

K realizácii priechodu sa rovnako museli vyjadriť ďalšie tri subjekty. Železnice Slovenskej republiky, pretože sú majiteľmi tunela, Odbor dopravy a komunikácií ÚBBSK, keďže táto cestná komunikácie je v správe Banskobystrického samosprávneho kraja a rovnako aj štátny podnik Povodie Hrona. „V podstate všetci súhlasili. Jediná podmienka bola, že lávka musí ísť rovnobežne s cestou 5 metrov z vrchnej aj zo spodnej strany tunela, vrátane samotnej dĺžky v tuneli. Už sme si mysleli, že sa to pohne, lenže približne pred 6 týždňami prišiel dodatok od správy cesty. Išlo o to, že teraz už v smere od ubytovne Toliar žiadajú predĺženie priechodu z 5 na 20 metrov rovnobežne s cestnou komunikáciou. Z dôvodu bezpečnosti, aby bol na ceste dostatočne veľký prehľad pre šoférov i chodcov. Tým pádom sa cena celej realizácie navýši a tu to viazne,“ dodáva Ferenčík.

V najbližšom čase má poslanec v pláne zistiť finančný rozdiel, ktorý vznikne pri dopracovaní pôvodného projektu. Jeho cieľom aj naďalej ostáva dotiahnutie priechodu pre chodcov v tuneli do úspešného konca. Na to však potrebuje získať ďalšie finančné prostriedky.

SiMa

Tunel ROH
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM