Barbara Dallosová Správy

Primátor Antal prišiel s nápadom: Silvester na námestí so zásadnou zmenou? Rozhodnúť majú Žiarčania

Mnoho Žiarčanov je zvyknutých vítať príchod nového roka priamo v centre mesta. Silvestrovské oslavy na námestí nebudú chýbať ani na prelome rokov 2015 a 2016. Primátor ale prišiel nápadom. Posúdiť ho majú samotní obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Antal prišiel s nápadom: Silvester na námestí so zásadnou zmenou? Rozhodnúť majú Žiarčania
Zdroj: TASR

V poslednú noc v roku ožívajú mnohé námestia, medzi nimi i Námestie Matice slovenskej v Žiari nad Hronom. Dlhoročná tradícia silvestrovania v centre mesta je vždy sprevádzaná neodmysliteľným ohňostrojom. Divadlo na oblohe spravidla začína presne o polnoci, po odpočítaní poslednej sekundy starého roka.

Polnoc bez ohňostroja

Tento rok prišlo mesto s návrhom na zmenu. Tá by sa mala týkať práve obľúbeného ohňostroja. Primátor Antal sa pred niekoľkými dňami na svojom oficiálnom facebooku pýtal spoluobčanov, či by prijali zmenu načasovania ohňostroja. Ten by sa mal presunúť z polnoci na ôsmu večer a mal by teda oslavy nie zavŕšiť, ale odštartovať.

Podľa hovorcu Kancelárie primátora mesta Martina Baláža je dôvodov na pomýšľanie na zmenu viac. ,,Jedným z dôvodov je, aby si ohňostroj užili i deti, ktoré nevydržia hore do polnoci. Ďalším je, že ohňostroj je síce veľký a dominantný, ale v tom čase, okolo polnoci, už ľudia odpaľujú nielen petardy ale aj tie menšie ohňostroje, ktoré sú na trhu dostupné. Stretli sme sa aj s názormi, že to takto vzájomne zaniká," vysvetľuje pohnútky Baláž.

Žiarčanov vypočujú

Pod primátorovým príspevkom na sociálnej sieti sa okamžite rozbehla diskusia. Anketa, v ktorej majú´obyvatelia možnosť vyjadriť svoj názor, sa objavila i na oficiálnom webe radnice. ,,Súhlasíte s tým, že by bol silvestrovský ohňostroj presunutý z polnoci na 20.00 h., aby si ho mohli vychutnať aj deti?,„ znie anketová otázka. Zapojilo sa do nej zatiaľ len niekoľko desiatok ľudí, najviac hlasov doposiaľ získala odpoveď ,,Nie“ (nesúhlasím).

Zbierať názory obyvateľov chce mesto aj ďalej. Práve tie by totiž mali byť smerodajné pri rozhodovaní. ,,Budeme rozhodovať podľa verejnej mienky. Nerobíme síce nejaký reprezentatívny výskum, ale budeme brať do úvahy diskusiu na primátorovom facebooku, anketu na stránke mesta a prípadne aj bezprostrednú komunikáciu na túto tému, ak by nastala," priblížil Baláž. Ako dodal, konečné rozhodnutie by malo padnúť na najbližšej porade vedenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM