Barbara Dallosová Správy

Primátor Antal s víziou: Špeciálne zóny pre psíčkarov v Žiari už budúci rok

Zákaz pustiť psa z vôdzky platí v Žiari nad Hronom takmer všade. Primátor Peter Antal má ale víziu, ako psíčkarom vyjsť v ústrety. Inšpiroval sa v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Antal s víziou: Špeciálne zóny pre psíčkarov v Žiari už budúci rok
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Pravidlá držania psov na území mesta Žiar nad Hronom upravuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN). To miestna samospráva pripravila potom, čo predchádzajúce VZN namietala prokuratúra, a tak ho poslanci na základe protestu aj zrušili.

Nové VZN

,,Vytkli nám najmä tú skutočnosť, že mesto nie je oprávnené niečo určovať nad rámec zákona a najmä absenciu zreteľného označenia miest, kde je voľný pohyb psa zakázaný a kde je voľný vstup so psom zakázaný," priblížil náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška.

Mesto tak podľa jeho slov pripravilo novú normu, v ktorej presne definovalo miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný, a miesta, kde je vstup so psom zakázaný. „Takisto sme sa rozhodli, že tieto miesta budeme označovať zákazovými značeniami,“ priblížil Šiška.

Zákaz na 52 uliciach

Voľný pohyb psa je podľa nového VZN zakázaný v 52 uliciach mesta. Aby ulice nezaplavili zákazové tabuľky, budú podľa Šišku pri označovaní postupovať citlivo a tak, aby nenarušili estetický vzhľad mesta.

,,V prvej fáze sa zameriame na tie miesta, v ktorých sme mali aj v minulosti najväčšie problémy. Teda tam, kde sa chovatelia psíkov správali nedisciplinovane," priblížil postup samosprávy. Pôjde najmä o lokality, kde je veľký pohyb ľudí, rôzne oddychové zóny, športoviská a podobne.

Nová norma tiež definuje plochy, ktoré sú určené pre psičkárov. Podľa Šišku sa v tomto prípade nič nezmenilo a ide o lokality, ktoré na tento účel mesto označuje už roky a sú na nich osadené aj kontajnery na psie exkrementy.

Plochy špeciálne pre psíčkarov

Podľa primátora Petra Antala by navyše mali v budúcom roku v meste pribudnúť dve plochy ohradené nízkym pletivom, kde bude možný voľný pohyb psov a takisto tu bude priestor na ich cvičenie.

,,Vyplynulo to z požiadaviek majiteľov psov, ale priznám sa, že som to videl aj v zahraničí. Sú tam osadené lavičky a ide o bezpečné miesta, kde sa pohybujú len psy, a nestane sa, že by utiekli a niekomu ublížili," dodal Antal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM