Správy

Primátor Kremnice s dobrou správou: Otázka obchodného centra opäť otvorená!

Na chýbajúci obchod sa Kremničania sťažujú roky. Téma výstavby nákupáku je opäť na stole a reč je o konkrétnom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Kremnice s dobrou správou: Otázka obchodného centra opäť otvorená!
Zdroj: TASR

Obyvatelia Kremnice sú už zvyknutí robiť väčšie nákupy mimo svojho mesta. V niekoľkotisícovej Kremnici sa o pobočke väčšieho reťazca nehovorí po prvý raz. Téma výstavby obchodu rezonovala v meste už pred rokmi, na poslednom rokovaní kremnických poslancov opäť ožila.

S ihriskom sa počíta

Ako hovorí primátor Alexander Ferenčík, s investorom komunikuje dlhodobo. Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (15.3.) predložil prvý muž mesta poslancom žiadosť o predaj alebo prenájom nehnuteľnosti od konkrétneho obchodného reťazca. ,,Tejto oficiálnej ponuke predchádzalo niekoľko stretnutí a rokovaní, kde som hľadal možnosti, ako by sa toto dalo zrealizovať. Zámer zobrali všetci zúčastnení poslanci jednohlasne na vedomie. Súčasťou uznesenia bola požiadavka, aby sa zástupca reťazca s poslancami stretol do 9.4., čo som mu oznámil. Ďalšie kroky budú závisieť od toho, ako toto stretnutie dopadne," vysvetľuje Ferenčík.

Podľa primátora by mal obchod vyrásť v lokalite, kde je v súčasnosti ľahkoatlatické ihrisko. Ako však zdôrazňuje, projekt má byť nastavený tak, aby Kremničania o športovisko neprišli.

,,Ráta sa so zachovaním športoviska v rozsahu, v akom ho dnes poznáme. Teda zostáva ľahkoatletické ihrisko, posilňovňa, zázemie ihriska čiže toalety a sprchy, dokonca aj byt správcu, ale malo by to byť vybudované nanovo. Bude to akoby otočené, ovál ihriska bude umiestnený rovnobežne s kurtami," ozrejmil.

Na nákup potravín vlakom…

To, že v meste väčší obchod chýba, podľa primátora Kremničanom komplikuje život. Jeho vybudovanie skloňuje ako jednu z najväčších priorít, ktorú si určil pri nástupe do funkcie.

,,Dnes Kremničania nakupujú mimo mesta. Tí, ktorí pracujú inde než v meste, si tam aj nakúpia cestou z práce. Čo je však horšie, napríklad aj dôchodcovia cestujú z nákupmi vlakom do Zvolena a naspäť. Určite to nie je nič príjemné ťahať sa s nákupnými taškami zo Zvolena alebo zo Žiaru," opisuje strasti Kremničanov Ferenčík s tým, že obchodné centrum by zvýšilo kvalitu života v meste.

Dve možnosti

Pred niekoľkými rokmi kolovala v súvislosti s výstavbou obchodu ulicami Kremnice petícia. Poslanci rozhodovali o zmene územného plánu, návrh však neprešiel. Téma výstavby je opäť živá, to však znamená, že poslanci budú musieť znova o zmene územného plánu hlasovať.

,,Samozrejme, zmena územného plánu bude podmienkou aj teraz. Rozdiel je ale v tom, že v tomto prípade by zmenu územného plánu financoval investor a mesto by tieto kroky nič nestáli," vysvetľuje Ferenčík.

V žiadosti, ktorú dostali na stôl kremnickí poslanci, sa píše o dvoch možnostiach – predaji i prenájme. Ako približuje primátor, jeho predstavou je, že kým nebude nákupák hotový, pozemok investorovi iba prenajme: ,,Chceme mať totiž istý vplyv na to, čo nám na tom pozemku vyrastie. Nie, že sa pozemok predá za účelom výstavby nákupného centra a potom sa odrazu niečo zmení. Ja chcem, aby šlo o prenájom do kolaudácie. V tomto prípade už mi bola prezentovaná požiadavka zo strany budúceho stavebníka, že pre nich sú lepšie ekonomické ukazovatele, ak potom pozemok nadobudnú do vlastníctva. Samozrejme, nie za nejakú symbolickú cenu."

O približných termínoch ešte Ferenčík hovoriť nechce, ak ale k dohode dôjde, projekt by sa mal začať realizovať bezodkladne. ,,Ako sám investor deklaroval už v žiadosti, je pripravený realizovať kroky na výstavbu prevádzky v krátkom čase." uzatvára kremnický primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM