Barbara Dallosová Správy

Primátor Žiaru: Mesto sa dostalo na okraj priepasti, z najhoršieho sme vonku!

Primátor Peter Antal sa na sociálnej sieti rozhovoril o ťažkej chvíli pre celé mesto, ktorá mohla mať fatálne dôsledky. Prezradil aj dôležitý termín...

Ilustračný obrázok k článku Primátor Žiaru: Mesto sa dostalo na okraj priepasti, z najhoršieho sme vonku!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Finančné problémy, nútená správa, vrátenie peňazí do eurofondov. Toto hrozilo mestu v súvislosti s Centrom zhodnocovania odpadov (CZO) v roku 2013. Čítajte tu: Poslanci po mimoriadnom zastupiteľstve: Situácia v meste je vážna!

CZO už nie je strašiakom

V lete roka 2014 ale mesto ohlásilo zámer vstúpiť opäť do tej istej rieky. Radnica sa do budovania CZO pustila znovu, tentoraz úspešne. V týchto chvíľach je už jeden z najväčších projektov mesta za uplynulé roky je skolaudovaný. Kvôli vzniku centre pribudne i nový odbor na mestskom úrade, v samotnom centre radnica sľubuje prácu pre takmer tridsiatku ľudí.

Uzatvára sa veľká kapitola, hovorí primátor

Úľavu po skolaudovaní náročného projektu vyjadril prvý muž mesta i na svojom oficiálnom facebookovom profile:

,,Dnes sme dostali posledné kolaudačné rozhodnutie k Centru zhodnocovania odpadov. Dá sa povedať, že najväčší investičný projekt mesta za zhruba 19 mil. € je dobudovaný. Nový závod na spracovanie odpadu chceme skúšobne spúšťať od. 1.2. Samozrejme, plánujeme aj jeho oficiálne otvorenie v priebehu februára. Uzatvára sa tak veľká kapitola pre naše mesto, ktorá stála mňa aj ďalších ľudí okolo mňa množstvo energie a síl. Viete veľmi dobre, že vďaka tomuto projektu sa mesto dostalo do obrovského rizika, na okraj priepasti, do ktorej sa mohlo kedykoľvek zrútiť… Preto som nesmierne rád, že dnes môžem konštatovať, že centrum zhodnocovania odpadov sme skolaudovali, aj keď to mnohokrát vyzeralo, že sa to nepodarí. Ďakujem všetkým, ktorí nám pomohli – na podrobnejšie poďakovanie ešte bude príležitosť," uviedol dnes na sociálnej sieti Peter Antal.

Budeme jediní na Slovensku

Spomínaný nenávratný príspevok dostalo mesto Žiar nad Hronom z Operačného programu životného prostredia. CZO tvoria štyri technologické celky: mechanická úprava odpadov, bioplynová stanica, gasifikačná jednotka a dotrieďovacie zariadenie. Po jeho spustení bude Žiar nad Hronom jediným mestom na Slovensku s komplexne prepracovaným systémom odpadového hospodárstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM