Martin Károly Samospráva

Problémy v neslávne známej osade Pod Kortínou: Z Rómov sa majú sformovať občianske hliadky!

Mesto Žiar nad Hronom má už takmer rok podanú žiadosť o dotáciu pre vytvorenie rómskych občianskych hliadok. Tie by sa podľa plánu mali starať o poriadok v osade pri meste. Je tento projekt reálny?

Ilustračný obrázok k článku Problémy v neslávne známej osade Pod Kortínou: Z Rómov sa majú sformovať občianske hliadky!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto má podľa hovorcu, Martina Baláža, podaný projekt na Európskom sociálnom fonde už takmer rok. Zo žiadaných peňazí sa má vytvoriť 6 pracovných miest pre Rómov, ktorí by sa mali starať o poriadok v osade Pod Kortínou. „V projekte sa počíta aj s peniazmi na ich výbavu a ošatenie,“ konkretizuje Baláž.

Mesto nechce zaťažiť mestský rozpočet

Hliadky by podľa Baláža mali slúžiť najmä ako prevencia voči spoločenským neduhom.„Priamo by komunikovali s mestským terénnym pracovníkom, aj mestskou políciou. Rozpočet by pri tomto scenári zostal nezaťažený,“ dopĺňa.

Čakajú na odpoveď

Podľa hovorcu sa podobný projekt s terénnymi sociálnymi pracovníkmi mestu osvedčil. „Na dva roky ich fungovania sme dostali takisto peniaze z európsky fondov. Potom sa projekt sa predĺžil o ďalšie dva roky, teraz sú už terénni sociálni pracovníci zamestnaní pod mestom,“ vysvetľuje ďalej. Podľa neho chcú občianske hliadky najprv vyskúšať a ak by to malo pozitívny efekt, uvažuje sa neskôr aj nad zamestnaním.

Odpoveď s Európskeho sociálneho fondu, ktorý spadá pod Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny mala prísť už v decembri 2013. Zatiaľ ale nič neprišlo,“ hovorí ďalej Baláž.

Čo na to ministerstvo?

Jednoznačná odpoveď k nám do redakcie neprišla ani z Ministerstva práce. „Môžeme potvrdiť mediálne vyjadrenia splnomocnenca vlády Petra Polláka z tohto týždňa, že proces vyhodnocovania a zazmluvňovania všetkých týchto projektov bude uzavretý už v najbližších týždňoch. Je aj záujmom MPSVaR, aby sa projekty hliadok mohli naštartovať čo najskôr,“ vysvetľuje hovorca Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny," Michal Stuška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM