Barbara Dallosová Rôzne

Prvé grilovačky sú už tu: Toto sú TOP marinády podľa žiarskych fajnšmekerov!

Lúče jarného slniečka sú v posledných týždňoch štedré a teplé víkendy lákajú ugrilovať si najrôznejšie pochúťky pod holým nebom. My pre vás máme tri tipy na marinádu, s ktorou budú vaše grilovačky nazabudnuteľné. Na svoje si prídu mäskoví, aj vegetariáni...

Ilustračný obrázok k článku Prvé grilovačky sú už tu: Toto sú TOP marinády podľa žiarskych fajnšmekerov!
Zdroj: TASR

Pokus s jogurtovou marinádou sa vydaril

Renáta (ekonómka): Akurát minulý týždeň sme zahájili grilovačkovú sezónu u nás v altánku. Priznám sa, že síce v lete grilujeme takmer každý víkend, žiadny recept na marinádu nepoznám naspamäť. Väčšinou postupujem intuitívne, ale minulý týždeň som prvý raz skúšala jogurtovú marinádu, ktorú mi poradila kamoška. Bola skvelá, vrelo odporúčam.

Do marinády šiel biely jogurt, čierne korenie, kari korenie, mletá paprika, cesnak a timián. Môj tip je vyhnúť sa granulovanému cesnaku. Čerstvo pretlačenému strúčiku sa vôňou ani chuťou nikdy nevyrovná!

Pre pivkárov

Dušan (pracovník vo výrobe): Bravčová krkovička v pivnej marináde je moja špecialita. Vlastne je to veľmi jednoduché a najlepšie na tom je, že do marinády na približne 500g mäsa ide len deci aj pol pivka, čiže ostatné sa musí dopiť :) Okrem pivka dávame olej, pretlačený cesnak, pokojne aj dva strúčiky, rascu a grilovacie korenie. Ale pomery vám nepoviem, to ja už mám v oku.

Zgustnú si nielen mäsožravci

Veronika (nezamestnaná, vyučená kuchárka): Už niekoľko rokov som vegetariánka. Vôňavých dobrôt na grilovačke sa ale vzdať nemusím. Pamätám si, že keď som si začala k známym na záhradu nosiť napácovanú zeleninu na grilovanie, bola som na smiech. Keď ju ale ochutnali, zmenili názor. Odvtedy je moja zelenina na grile samozrejmosťou!

Grilujeme väčšinou cukety a papriky, použiť sa dá ale prakticky čokoľvek. Veľmi dobré sú aj šampiňóny. Do marinády ide ocot, roztlačený cesnak, rozmarín, provensálske korenie a pár kvapiek ochuteného olivového oleja. To je taký, v ktorého fľaštičke sa lúhuje napríklad čili. Dnes už nie je taký problém ho zohnať ani v obchodnom reťazci. Niekto zeleninu marinádou len potiera pred grilovaním, ja ju normálne, ako mäso, nechávam v páci aj niekoľko hodín.

Čítajte tiež:

Sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde: Kde v okolí Žiaru si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Žiari a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Jarné zábery z mesta: Žiarčania si užívajú slnečný deň! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM