Marcel Mojžiš Rôzne

Prvé sneženie! Perinbaba sa dnes vyblázni, má napadnúť až 12 cm snehu

Pred niečo vyše týždňom ešte opaľovanie či opekanie na slnkom zaliatej lúke, teraz poriadne ochladenie a výdatné sneženie. Presne takto má podľa meteorológov vyzerať štart nového týždňa v celom našom kraji. Do večera môže napadnúť dokonca až zhruba 10 cm snehu!

Tmavá obloha, chlad a padajúce vločky. To už od rána zažívajú niektoré okresy Banskobystrického kraja. Snežiť má pritom v pondelok v celej našej župe a to naozaj výdatne.

Varovanie pred snežením

Meteorológovia dokonca pred padajúcim vločkami vydali výstrahu prvého stupňa! Tá platí od skorého rána až do 16-tej či 18-tej hodiny. Za pár hodín výdatného sneženie môže napadnúť aj vyše 10 centimetrov vŕzgajúcej masy. A takéto množstvo na koniec októbra podľa odborníkov nie je v niektorých kútoch nášho kraja úplne bežné.

„Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb ľudí). Predpokladaná výška snehu môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ zdvíhajú varovný prst experti v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave.

V okrese Žiar nad Hronom platí výstraha do 18.00 a miestami môže spadnúť až 12 cm snehu. Len o 2 cm menej môže miestami dosahovať biela pokrývka v okrese Zvolen. Detva očakáva 1–8 cm a Banská Bystrica 2–12 centimetrov nového snehu. Sneh má pribudnúť počas dňa aj v Revúcej a okolí. Tam výstraha platí do štvrtej hodiny poobede a v okrese môže miestami pribudnúť až osem centimetrov bielej masy.

Vločky sa už rútia na zem

A z mrakov sa už v niektorých mestách a dedinách nášho kraja valia prvé vločky. Snežiť ráno začalo v Žiari nad Hronom, Sliači, ale aj vo Zvolene. Sneh sa pomaly začal usádzať na zemi či strechách, potom sa však roztopil. Husto po deviatej hodine snežilo i v Banskej Bystrici. V Kremnici ráno ľudia našli na autách či chodníkoch biely poprašok. Divokejšie je to však v takej Revúcej. Tú zasiahlo ráno husté sneženie. Pozrite si vo videu ako to momentálne vyzerá v Revúcej, vo fotogalérii nájdete aj aktuálne zábery zo Žiaru nad Hronom.

Počasie u nás ovplyvňuje frontálne rozhranie, spojené s tlakovou nížou, ktorá sa presúva z Talianska cez Balkán smerom nad Čierne more a Ukrajinu.V pondelok bude nad celým Slovenskom veľká oblačnosť až zamračené.

SnehRevuca
18
Galéria
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk
SnehRevuca
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM