Barbara Dallosová Samospráva

Prvé zastupiteľstvo po voľbách: Nový poslanecký zbor aj o plate primátora

Túto stredu (26.11) sa po prvý raz stretne povolebné mestské zastupiteľstvo vo svojej najnovšej podobe. Jedným z bodov programu je určenie platu primátora.

Ilustračný obrázok k článku Prvé zastupiteľstvo po voľbách: Nový poslanecký zbor aj o plate primátora
Zdroj: Dnes24.sk

Len pred niekoľkými dňami, 15. novembra, bola budúcnosť Petra Antala v rukách obyvateľov mesta. S viac než štyrmi tisíckami hlasov svoj titul obhájil. Tentoraz budú o primátorovi rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva. Konkrétne, o jeho zárobku.

Toľkoto dostáva teraz

Hoci sumu, ktorú si každý mesiac pripíše na účet hlava mesta musia odsúhlasiť poslanci, nie je to celkom v ich rukách. Primátorský plat sa musí zo zákona schvaľovať každý rok. Jeho pohyb sa ale odvíja od pohybu priemerného mesačného príjmu. To čo môžu ovplyvniť poslanci je percento odmien. S tým môžu hýbať podľa toho, ako sú s výkonom primátora spokojní.

Naposledy Petrovi Antalovi poskočil plat v novembri minulého roka. Z 2 323 eur v čistom mu plat stúpol na 2 375 eur v čistom. O tom, či sa táto čiastka v najbližšom roku zmení, sa rozhodne už v stredu.

Sľuby poslancova aj primátora

Skladanie sľubu primátora a poslancov je totiž štandardným bodom programu na povolebnom zasadnutí. Od bežných zasadnutí to stredajšie odlíši tiež slávnostné otvorenie, či príhovor staronového primátora.

Viete, ktorých poslancov si Žiarčania vykrúžkovali? Kto bude najbližšie štyri roky sedieť v žiarskom zastupiteľstve, pozrite TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM