Barbara Dallosová Rôzne

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si doteraz nepublikované zábery zo Žiaru

Pripomienkou svätého Jozefa, patróna robotníkov je 1. máj - sviatok práce. Prvomájové momenty zapĺňali v ére Československa aj žiarske ulice. Ako to vyzeralo konkrétne za čias komunistického režimu, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si doteraz nepublikované zábery zo Žiaru
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý máj bol za štátny sviatok vyhlásený po vzniku Československej republiku od roku 1919. Ako sviatok práce sa tento deň oslavuje v mnohých krajinách Európy. U nás preň bývali príznační pionieri s červenými šatkami, mávanie vlajkami a hlásanie hesiel. Práve tak si mnohí pamätajú prvý májový deň v uliciach československých miest. Výnimkou nebolo ani to naše.

Niekoľko doposiaľ nepublikovaných záberov sme našli aj v kronike žiarskej druhej základnej školy (M.R. Štefánika). ,,Tohto pána si pamätám, to je niekdajší školský inšpektor," ukazuje na jednu z fotiek (foto č.1) Eva Šišková zo sekretariátu žiarskej dvojky.

,,Prvý máj, to bývala veľká vec. Aj moje dcéry boli pionierky, zachovala sa nám ale len táto jedna fotka. Ten s kvetinou bez okuliarov je môj nebohý manžel Milan. Škoda, že sme na rub nenapísali dátum, ale predpokladám že to boli nejaké sedemdesiate roky," hovorí pani Oľga Máčajová o fotke zo svojho súkromného archívu (titul.foto).

Dnes už sa na socialistické pochody len spomína, príchod mája ale námestia zapĺňa stále. Aj tento rok ožije žiarske Námestie Matice slovenskej Skoromájovou veselicou. Čítajte viac: Máj sa bude nad žiarskym námestím týčiť už onedlho: Pozrite, čo ponúknu tohtoročné slávnosti

Mohlo by vás zaujímať:

Kaderníčka Janka (47) spomína na roky pred Nežnou: Žiarčanky chceli vyzerať ako Tina Turner, z trvalej sa občas aj dymilo :)

Biele strany v žiarskej kronike: Takto si revolúciu pamätajú jej aktéri!

Titul. foto: súkromný archív rod. Máčajovej
Foto v galérii: archív II. ZŠ Ul. M. R. Štefánika Žiar nad Hronom

Prvomájové oslavy v našom meste: Sledujte doteraz nepublikované zábery!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM