Martin Károly Od Vás

Putikov vŕšok a ruiny hradu v Tek. Breznici - tip na jednodňový výlet

Putikov vŕšok nad Tekovskou Breznicou je na Slovensku známy ako najmladšia sopka možno aj v strednej Európe, ktorá vznikla asi pred 100 tisíc rokmi. Prakticky všetky okolité vrchy v našom regióne sú sopečného pôvodu, no začali vznikať oveľa skôr možn

Putikov vŕšok vznikol z geologického hľadiska len „nedávno“, podľa odborníkov je v tejto oblasti tenšia zemská kôra /údajne len 20 km, oproti štandardu 70 kilometrov/, táto pri pohybe litosférických dosiek nevydržala praskla a máme raritu. Láva sa z vulkánu liala až po rieku Hron a vytvorila riečište s veľkosťou okolo štyroch kilometrov štvorcových. Do nedávnych čias sa z tejto lávy v čadičovom lome medzi Tekovskou Breznicou a Brehmi ťažila surovina na výrobu minerálnych izolačných vlákien. Lom je dobre prístupný z miestnej komunikácie. Má výšku 40 metrov a podľa vrstiev stuhnutej lávy môžeme pozorovať ako prebiehali erupcie lávy.

Vráťme sa však k vlastnému vulkánu, vŕšok má nadmorskú výšku 477 metrov je pomerne zachovalý, tvorí ho plochý kužel, navrchu zarovnaný s dvoma prúdmi lávy smerom k Novej Bani a Brehom. Sprievodným geologickým útvarom je jaskyňa Sezam. Vstup do nej je dosť nebezpečný a nedoporučuje sa. Najlepší výhľad na vrchol sopky je zo Sokolej skaly, teda hradného brala hradu Breznica. Hrad bol vybudovaný okolo roku 1240 po najrôznejších vojnách a povstaniach rozstrieľaný. Najväčší „úbytok“ hradných múrov nastal po roku 1770, keď si z hradných múrov začali miestni obyvatelia stavať svoje domy. Z hrdého hradu zostal nad zemou len pozostatok múru asi štyri metre dlhý a dva metre vysoký.

Na hrad je vyznačená cesta, ale najlepšie je nechať sa zorientovať miestnymi obyvateľmi, alebo požiadať niektorého o pomoc. Spomínané riečište lávy je dobre prístupné z cesty medzi Tek. Breznicou a Brehmi.

** Richard Kafka**

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM