Jakub Forgács Správy

R1 má byť opäť dlhšia: Plánuje sa výstavba ďalších úsekov!

Diaľničiari plánujú pokračovať vo výstavbe R1 na Ružomberok v roku 2016. Nový úsek by poskytol možnosti na prepojenie regiónov, problémom však môžu byť národné parky, cez ktoré má viesť.

Ilustračný obrázok k článku R1 má byť opäť dlhšia: Plánuje sa výstavba ďalších úsekov!
Zdroj: TASR

Výstavba ďalších úsekov rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice smerom na Ružomberok by sa mohla začať v roku 2016. Taký plán má Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Podľa jej generálneho riaditeľa Milana Gajdoša budú mať diaľničiari k dispozícii výsledky štúdie realizovateľnosti na túto časť R1 koncom júna tohto roku.

„Tento úsek vnímame ako ten, ktorý môže byť strategickým úsekom v prípade alternatívnej trasy z východu na západ krajiny, respektíve naopak,“ zhodnotil Gajdoš. Dostavbou ďalších úsekov R1 by sa totiž rýchlocesta napojila pri Ružomberku na diaľnicu D1, ktorá ide z Bratislavy do Košíc. Keby sa tak napríklad z rôznych dôvodov obmedzila doprava na diaľnici medzi Žilinou a Ružomberkom, ktorá je náročná z pohľadu údržby, keďže má byť na nej veľa tunelov, bude pre motoristov alternatívou. „Nehovoriac o tom, že tento úsek vytvára veľké možnosti na prepojenie regiónov,“ skonštatoval Gajdoš. To môže podľa jeho slov zvýšiť konkurencieschop­nosť regiónu a súčasne by to pomohlo aj cestovnému ruchu.

Plánovaná trasa rýchlocesty však vedie cez národné parky a môže naraziť na nesúhlas ochranárov prírody. Gajdoš sa ale odvoláva na príklad Rakúska, ktoré má tiež diaľnice vedené cez prírodné scenérie a hovorí o výstavbe diaľnice s citom. Táto rýchlostná cesta bola pritom v minulosti označovaná za kandidáta na výstavbu prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Aktuálne však rezort dopravy hovorí už iba o diaľnici D4 a úvodných úsekoch R7 pri Bratislave, ktoré by bolo možné stavať cez PPP projekt.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM