Monika Obrtalová Rôzne

R1-tku obsadili cyklisti a korčuliari

Ohňostrojom vyvrcholili oslavy ukončenia výstavby rýchlostnej komunikácie R1 - PR1BINA v Nitre, časti Selenec. Novú vozovku si počas dnešného dňa vyskúšali stovky cyklistov a in-line korčuliarov.

Návštevníci mali počas dnešného dňa možnosť získať informácie o výstavbe rýchlostnej cesty, absolvovať exkurziu po Stredisku správy a údržby rýchlostnej cesty, prehliadnuť si stavebné mechanizmy a zásahy záchranných zložiek. Pre vodičov však zostáva rýchlostná cesta naďalej zatvorená. Tri úseky R1 z Nitry do Tekovských Nemiec v dĺžke 45,9 kilometra nebudú uvedené do užívania v zmluvne dohodnutom termíne. Cesta mala byť otvorená 28. septembra tohto roka.

Stavebná spoločnosť Granvia potvrdila, že dôvodom posunutia termínu je nedokončená dokumentácia k vyše 500 stavebným objektom na ceste. Kedy bude dokumentácia dokončená, zatiaľ nie je jasné. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ avizoval, že by dielo mohlo byť odovzdané do užívania do konca októbra tohto roka. Rýchlostná cesta sa stavia v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP). Ročná platba štátu koncesionárovi dosahuje približne 125 miliónov eur. Projekt má byť úplne dokončený v roku 2012, keď sa má vodičom odovzdať do užívania posledná časť cesty, obchvat Banskej Bystrice.

Zdroj a foto: TASR

r1
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM