Barbara Dallosová Správy

Referendum v Žiarskom okrese: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!

Referendový víkend je za nami, je čas na zopár postrehov z nášho okresu. V ktorej obci brali jej obyvatelia všeľudové hlasovanie o rodine najvážnejšie a v ktorej bol najväčší podiel tých, ktorí plebiscit odignorovali?

Ilustračný obrázok k článku Referendum v Žiarskom okrese: TOP 3 obcí s najvyššou a najnižšou účasťou!
Zdroj: TASR

Začnime trojicou obcí, v ktorých si svoje občianske právo uplatnilo podielovo najviac obyvateľov. Až 53,97% tých, ktorí sa na referende mohli zúčastniť, tak aj urobilo v dedinke Dolná Trnávka. Len o niečo menej ľudí prišlo odhlasovať v obci Ihráč a to 46,30%. Prvú trojicu uzatvára Nevoľné so 42,64 percentnou účasťou.

Naopak, rebríčku najnezúčastne­nejších kraľuje práve Žiar nad Hronom. V našom meste zaznamenali najnižšiu účasť na referende zo všetkých mies a obcí nášho okresu. Svoj názor prišlo vyjadriť len 13,84% Žiarčanov, ktorí mohli využiť svoje volebné právo.

Čo sa ale týka obcí, z okolitých dediniek si najnižšiu cifru hlasujúcich obyvateľov drží Kopernica, s percentom 14,20. Druhá v poradí je Slaská, v ktorej sa vybralo k urnám 17,61% obyvateľov. Slaskej šliape na päty Horná Ves, v ktorej si v sobotu odvolilo 17,60% oprávnených voličov.

Na celom Slovensku prišlo v referende odhlasovať 944 674 ľudí a účasť tak dosiahla iba 21,41%. Podmienkou na to, aby bolo platné, bola účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov a prijatie rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Referendum sa tak stalo neplatné.

Čítajte tiež:

Takto dopadlo referendum: Oficiálne výsledky zo Žiaru, nášho kraja aj za celú SR

Ako referendum dopadlo na Slovensku a ako v našom meste? Pozrite si výsledky

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM