Martin Károly Rôzne

Rekonštrukcia námestia začala pílením stromov

Kremnica 24. marca - Už pred rokom avizovaný projekt na ktorý získala Kremnica peniaze z eurofondov začal práve dnes. Rekonštrukcia Štefánikovho námestia by mala byť podľa primátorky dokončená v novembri tohto roku. Projekt počíta aj s výmenou stromo

S dodávateľom stavby riešime ešte harmonogram prác, pretože je nevyhnutné, aby bolo námestie v danom čase prístupné aspoň z jednej strany,“ informuje Zuzana Balážová, kremnická primátorka. Nevylúčila ani, že obyvatelia jedného z najfotogenic­kejších námestí na Slovensku, budú musieť počítať s výpadkami dodáviek vody, plynu, či elektriny. „Budeme ich ale včas a dopredu informovať,“ potvrdzuje Balážová. Rekonštrukcia by údajne nemala ani ovplyvniť letné akcie na námestí.

Projekt pred rokom narazil aj na odpor verejnosti, kvôli výrubu stromov. V petícii sa zbierali hlasy na záchranu stromov. V čase, keď sa začalo o problematike diskutovať, bol projekt už schválený. Stavebné povolenie bolo vydané 26. júna 2009. Na 27. januára 2010 bolo zvolané do kina Arkropola verejné zhromaždenie. Petičnému výboru nakoniec stačilo ubezpečenie, že novonasadené stromy budú pravidelne kontrolované a pod odborným dohľadom. „Keby sme nechali zdravšie stromy, námestie by bolo zubaté.“ ubezpečovala v tom čase Balážová.

Primátorka dnešný výrub prežívala emotívne: „Veľmi som prosila aby stromy nevypílili naraz všetky, lebo mne tiež bude trhať srdce.“ Mesto na projekt získalo 1,2 milióna Eur. Projekt v sebe zahŕňa aj výmenu osvetlenia, obnovu chodníkov, nasvietenie Morového stľpu, či zabezpečneie umelého zasnežovania námestia.

Viac vo videu.

/mak/

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok a video [link=http://www­.ziar24.sk/new­s.php?extend.31668­.14]Primátorka Kremnice obhajuje výrub stromov[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/new­s.php?extend.29435­.155]Proti výrubu stromov na námestí sa postavila skupina Kremničanov[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/new­s.php?extend.33446­.155]KREMNICA: Do projektu obnovy námestia zapracujú pripomienky petičného výboru[/link]

Rekonštrukcia námestia začala pílením stromov
1
Galéria
Namestie Kca
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM