Martin Károly Rôzne

Rekonštrukciu časti IBV dokončia v polovici novembra

Slovenský plynárenský priemysel rekonštruuje v oblasti IBV plynovú infraštruktúru. Dôvodom rekonštrukcie plynovodu sú zastarané rúry zo 70. rokov, ktoré sú navyše hrdzavé a dochádza k únikom plynu.

Rekonštrukcia bola povolená 26. septembra, a realizuje ju firma Ekoform s.r.o. Postupne bude vymenený plynovod v celej IBV – ulice Jesenského, A. Hlinku, Opatovská, Krížna, Kukučínova. Cesty a chodníky sú už rozkopané a do dier sa vkladá nový, moderný, nízkotlakový rozvod. K tomu sa pridávajú aj nové skrinky, do ktorých sa premiestni aj plynomer. Doteraz boli plynomery v dome, čo sťažovalo odpisovanie plynu a rušilo to občanov.

Kladieme nové rúry, do úplne nových dier. Staré potrubie totiž vedie cez pozemky občanov, a bolo by to veľmi zdĺhavé a určite by nám to nedovolili, aby sme im rozkopali pozemky, “ skonštatoval stavbyvedúci pán Vančo. Nové potrubie sa spojazdní až na budúci rok, dovtedy bude fungovať staré. „Do starého potrubia nalejeme špeciálnu kvapalinu, aby nesmrdelo, a pod zemou ostane v podstate navždy,“ vysvetľuje stavbyvedúci. A čo to bude občanov stáť? „Občania nezaplatia ani cent, všetko hradí SPP, navyše občanom spravíme zdarma revíziu,“ pochválil sa Vančo.

Viacero obyvateľov sa sťažuje, že ulica Jesenského je rozkopaná každý rok. Prečo sa nezrekonštruuje všetko naraz? „Každé vedenie je v správe, alebo vlastníctve inej právnickej osoby. Nakoľko má každý vlastník alebo správca podzemného vedenia iný spôsob financovania, koordinácia vlastníkov nie je možná,“ informuje hovorca mesta Martin Baláž.

Termín ukončenia prác je 15. novembra 2011. Nová systém bude fungovať od budúcej vykurovacej sezóny. Obyvatelia časti IBV budú teda dovtedy používať ešte staré plynové potrubie.

Martin Prôčka

IBV plyn
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM