Katarína Reiterová Kultúra

Rekonštrukčné práce na hrade Revište budú na jar pokračovať

Rekonštrukčné práce na hrade Revište budú pokračovať na jar tohto roku. Združenie na záchranu hradu Revište plánuje vykonať čiastočný archeologický výskum a statické práce na stenách hradu. V pláne je aj vybudovanie dreveného chodníka slúžiaceho na bezpečný pohyb návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukčné práce na hrade Revište budú na jar pokračovať
Zdroj: TASR

„Archeologický výskum sa začne, až keď budeme mať schválený projekt na Ministerstve kultúry SR, najskôr v máji alebo v júni 2013,“ uviedol výkonný riaditeľ Združenia na záchranu hradu Revište Ratibor Mazúr.

Plánovaný archeologický výskum sa uskutoční v priestoroch druhého predhradia, južného paláca a severnej veže. „Vykonaním výskumných prác dôjde v spomínaných objektoch nielen k ich hmotnostnému odľahčeniu, ale najmä k získaniu informácií o prípadných ďalších dnes nepostrehnuteľných častiach hradného opevnenia. Následné zarovnanie terénu v priestore druhého predhradia poskytne plochu na účely výkonu pomocných murárskych prác a uskladnenia materiálu. V objektoch južného paláca a severnej veže bude znížený a zarovnaný terén slúžiť ako plošina na stavbu lešenia potrebného na konzerváciu priľahlých múrov,“ vysvetlil Mazúr.

Uvedené združenie plánuje v období od mája do augusta tohto roku ešte zabezpečiť západnú a južnú stenu južného paláca, severnú vežu, stabilizovať torzo východnej steny severného paláca a vybudovať drevené schodisko slúžiace na zvýšenie bezpečného pohybu návštevníkov po hradnom komplexe. Ako vysvetlil Mazúr, schodisko bude len dočasné, po skončení spomínaných prác ho robotníci odstránia.

„Ďalšie práce na hrade sú takisto závislé od schválenia projektu na Ministerstve kultúry SR a sú plánované na obdobie 10 až 15 rokov. Každý rok sa urobí len toľko, na koľko zoženieme financie,“ uzavrel Mazúr. Združenie na záchranu hradu Revište vzniklo na jar 2011 s cieľom zachrániť a obnoviť rozpadávajúcu sa ruinu hradu z 13. storočia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM