Martin Károly Správy

Rekordne upršaný september: Dočkáme sa v Žiari babieho leta?

Za tri septembrové dni napršalo v Žiari viac ako obvykle za celý mesiac. Môžeme sa ešte tešiť na príjemné 24-ky? Alebo sa s nami bude počasie ďalej zahrávať. Prečítajte si predpoveď Jána Wolfa.

Ilustračný obrázok k článku Rekordne upršaný september: Dočkáme sa v Žiari babieho leta?
Foto: Monika Földešiová

Upršané leto vystriedal prekvapivo upršaný september. Podľa žiarskeho meteorológa Jána Wolfa, ide o extrémy. „Od štvrtka 11. do piatka 12.septembra sme zaznamenali 34,1 mm spadnutých zrážok. Rekordný je aj 3 – dňový zrážkový úhrn v čase od 9. do 12. septembra v hodnote 89,0 mm. Táto hodnota je vyššia ako septembrový mesačný normál.

Čakajú nás teplé dni

Po týždni výdatných zrážok sa podľa neho však blýska na lepšie časy. „Z východu k nám prúdi stabilnejší, suchší vzduch Pre nás to znamená, že prichádza tzv. babie leto, aj keď v niekoľkých etapách,“ avizuje Wolf.

Od 18. septembra až do 10. októbra, nás podľa žiarskeho meteorológa, čakajú teplé dni. „Možno počítať s tým, že sa teploty budú pohybovať do 24 °C v prípade denných teplôt a okolo 10 °C, v prípade nočných teplôt.

Od pondelku ochladenie

Cez víkend sa nás ale čakajú slabé zrážky a v pondelok 22. septembra príde zas mierne ochladenie. „Denné teploty budú okolo 20 °C,“ konkrteizuje predpoveď Wolf.

Na prelome septembra a októbra, treba rátať podľa Jána Wolfa s väčšou oblačnosťou, zrážkami či ochladením na 15 °C. „V prvej októbrovej dekáde sa prejaví viac oblačnosti, prehánky. V ďalšom časovom úseku mesiaca október sa objaví viac slnečných dní, vyššie denné teploty okolo 20 °C. Z rána treba pamätať na hmly. V noci sa teploty vyšplhajú na 7 °C,“ predpovedá ďalej Wolf októbrové počasie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM