Monika Obrtalová Rôzne

Respiračné a chrípkové ochorenia klesajú

V Banskobystrickom kraji klesol v medzitýždňovom porovnaní výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) takmer o 11 percent a počet chrípkových ochorení (CHPO) o tri percentá. Pekné, no chladné počasie totiž v týchto dňoch nepraje rozširovaniu viacerý

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška, kedy už epidemiológovia evidovali okrem sezónnej aj vyšší výskyt novej pandemickej chrípky AH1N1, je toto obdobie charakteristické nižším výskytom ARO o šesť a CHPO o 27 percent. „Na rozdiel od vlaňajška však epidemiológovia vo všeobecnosti ešte nezaznamenali žiadny prípad tzv. prasacej chrípky,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

RÚVZ eviduje v týchto dňoch výskyt 1818 prípadov ARO na 100 tisíc obyvateľov a u chrípky ide o 243 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Ani jeden z 13 okresov kraja nehlási lokálne epidémie ani sporadické výskyty týchto ochorení. Najvyšší počet chorých na ARO aj na chrípku je v okresoch Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Lučenec a Žiar nad Hronom. Najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov, za nimi nasledujú žiaci základných a potom študenti stredných škôl. Komplikácie sa vyskytli u 4,1 percenta pacientov. Respiračné či chrípkové ochorenia vyústili do zápalov dutín, zápalov stredného ucha a zápalov pľúc.

Epidemiológovia opätovne upozorňujú hlavne tých, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetom, onkologickými a chronickými pľúcnymi chorobami, ale aj tehotné ženy, že je najvhodnejší čas na očkovanie proti chrípke. „Celá táto skupina pacientov má očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM