Katarína Reiterová Kultúra

Rezbársky deň v Štiavnických Baniach: Drevená socha M. Hella v nadživotnej veľkosti

Stredoveký astrológ a miestny rodák Maximilián Hell bude ústrednou témou jubilejného 10. ročníka Rezbárskeho dňa, ktorý sa uskutoční v sobotu, 27. júla v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica.

Ilustračný obrázok k článku Rezbársky deň v Štiavnických Baniach: Drevená socha M. Hella v nadživotnej veľkosti
Zdroj: Dnes24.sk

„V tento deň zároveň odhalíme drevenú sochu Maximiliána Hella v nadživotnej veľkosti, ktorú pre nás zhotovil rezbár Jozef Fojtík z Krupiny,“ povedal starosta obce Stanislav Neuschl. O Hellovi bude zároveň prednášať historička Mária Čelková. Pre deti je pripravená rezbárska škola a svoje umenie predvedú návštevníkom rezbári z celého Slovenska.

Baníci vyrezávali počas krízy

Už dopoludnia je ale na programe svätá omša za zakladateľa rezbárstva v Š. Baniach, Jozefa Záhoru, ktorý v 80. rokoch 19. storočia založil v obci prvú školu na výrobu detských hračiek.

Rímsko-katolícky farár Jozef Záhora založil v Š. Baniach Rezbársku školu potom, ako v druhej polovici devätnásteho storočia prežívalo baníctvo v obci (vtedy Vindšachte) krízu a ťažba rúd bola stále menej rentabilná. Baníci nemali iné možnosti práce, a tak využívali svoj voľný čas vyrezávaním figúrok, betlehemov, sošiek svätých a iných predmetov z dreva. Tieto ich schopnosti si všimol práve Záhora a snažil sa ich využiť na zlepšenie ich finančnej situácie. V apríli 1889 tak v obci vznikla prvá rezbáreň.

Svätá Barbara aj monument obce

Podľa historičky M. Čelkovej, Záhora bol na našom území už v druhej polovici 19. storočia zakladateľom prvých sociálnych podnikov a v čase najväčšieho rozkvetu zamestnával v Š. Baniach asi 400 ľudí.

Rezbársky deň nadväzuje na túto tradíciu od roku 2004. Vzniklo z podnetu vtedajšieho poslanca a dnešného starostu Stanislava Neuschla. „Každý rok sa u nás vystrieda asi dvadsiatka aktívnych rezbárov, ktorí návštevníkom ponúkajú svoje práce a navyše tvoria aj drevené monumenty pre obec,“ povedal.

Takým je napríklad socha s názvom Svätá Barbora či monument Obec v dreve, kde sa na jednom kuse dreva odvíja história baníckej dediny. Dielo vytvorilo desať rezbárov, absolventov kurzu z neďalekého Kolpingovho domu, ktorý od roku 2007 spravuje cirkevné združenie Kolpingovo dielo na Slovensku.

Foto zdroj: www.stiavnickebane.ocu.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM