Barbara Dallosová Rôzne

Robia nám reklamu na nezaplatenie: 6 mien, na ktoré môžu byť Žiarčania pyšní

Mená spojené s naším mestom alebo okolím, ktoré rezonujú v celoslovenskom, či dokonca celosvetovom formáte. Toto je šesť ľudí, na ktorých môžeme byť právom hrdí.

Ilustračný obrázok k článku Robia nám reklamu na nezaplatenie: 6 mien, na ktoré môžu byť Žiarčania pyšní
Zdroj: Dnes24/TASR

Aj keď náš okres je známy najmä hutníckym priemyslom či baníckou tradíciou, dobré meno v ďalekých kútoch mu robia aj jeho obyvatelia. Náš región má niekoľko zástupcov, ktorí sú známi aj ďaleko za jeho hranicami. A to v rôznych oblastiach.

Milo Kráľ

Nie každý vie, že tento charizmatický všeumelec so zamatovým hlasom je ,,náš". Narodil sa v Žiari, vyrastal na Ihráči, navštevoval žiarske gymnázium a kremnickú ZUŠ-ku. Milo je známy predovšetkým z televíznych obrazoviek, venuje sa ale aj divadlu a v poslednej dobe čím ďalej tým viac rezonuje i jeho muzikantské počínanie. So zoskupením Milo Kráľ Band koncertuje po celom Slovenku. Nedávno vystúpila kapela aj v jeho domovskej dedinke, na Ihráči.

Jozef Pribilinec

O atlétovi Jozefovi Pribilincovi sa dá hovoriť ako o legende. Rodák z Kopernice si počas svojej kariéry pripísal na účet dlhánsku šnúru úspechov v chôdzi. Prvé prišli už v sedemdesiatych rokoch, neskôr na na Olympijských hrách v Moskve prišiel do cieľa 20., na Majstrovstvách Európy 1982 v Aténach bol 2., ako aj na Majstrovstvách sveta 1983 v Helsinkách, no ešte v tom roku zvíťazil v Barcelone aj na Svetovom pohári v Bergene, v Stuttgarte 1986 získal titul majstra Európy, 1987 získal vo francúzskom Liévine aj halový, v Indianopolise bol 2., na Majstrovstvách sveta 1987 v Ríme 2. miesto a na Olympijských hrách v kórejskom Soule 1988 získal zlatú medailu.

Lenka Libjaková

Herečka a speváčka je ešte len na začiatku svojej kariéry, už teraz však jej meno patrí medzi tie zvučné. Pred pár rokmi sa blysla v speváckej talentovej šou, neskôr začala študovať herectvo a bábkoherectvo na VŠMU. Známa je z detského programu RTVS – Trpaslíci, menších filmových úloh, ale aj divadelných dosiek. O tom, akým tučným písmom sa mladučká hviezda zapíše do zoznamu známych Žiarčanov, ešte rozhodne sama.

Starší rozhovor s Lenkou nájdete tu: Talentovaná Žiarčanka Lenka Libjaková (20): Od spevu rovno pred kameru, dnes je z nej vyťažená herečka

Robo Mikla

Adoptovaný chlapec, zhýralý rocker, básnik, učiteľ, herec, bojovník so závislosťou na alkohole. Život Roba Miklu je plný vzostupov a pádov. V poslednom období naňho ale pyšní rozhodne byť môžeme. Robo sa zviditeľnil ako superstárista, neskôr žil v Amerike a po svojom nedávnom návrate do Žiaru má kalendár plný rozbehnutých projektov. Koncertuje, vedie detský divadelný súbor a vydal básnickú zbierku.

Čítajte rozhovor: Robo Mikla (34) po návrate do Žiaru otvára aj bolestivé rany: Prezradil svoje skutočné meno a o pití hovorí na rovinu

Monika Kvaková

Hokejistka Monika Kvaková štartovala kariéru na žiarskom ľade, odkiaľ dokorčuľovala až do Slovana Bratislava. Monika pre žiarsky hokej znamenala dlhoročnú reprezentantku, ktorá už absolvovala Univerziádu a Majstrovstvá sveta a pre samotných Žiarčanov aj prvého Olympionika, čo bolo významným miľníkom v histórií žiarskeho športu. Naša rodáčka nás totiž v roku 2010, ako 21-ročná, reprezentovala na zimnej olympiáde vo Vancouveri.

Monika dostala za svoje športové úspechy pred časom i Cenu primátora, písali sme v článku: Mesto bude oceňovať žiarske osobnosti: Pozrite si MENÁ ľudí, ktorým sa dostane veľkej pocty

Peter Michalica

Husľový virtuóz Peter Michalica, patrí v slovenskom koncertom umení k jedným z najvýznamnejších predstaviteľov. Rodený Kremničan rozvíjal svoju muzikalitu a veľký hudobný talent na Konzervatóriu v Bratislave a na VŠMU, začiatky jeho umeleckej kariéry sú ale spätá práve z Kremnicou, kde začal ešte dávno predtým navštevovať hudobnú školu. Michalica pravidelne nahrával pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, ako aj pre nahrávacie spoločnosti doma a v zahraničí, stále koncertuje a je ovenčený mnohými významnými oceneniami. V rodnej Kremnici založil koncertný cyklus Hudba pod diamantovou klenbou, ktorý sa do ponuky kultúry vracia každé leto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM