Barbara Dallosová Správy

Rodinka, ktorú by ste stretnúť nechceli: Dedina v strehu kvôli 4 medveďom, ľudí varujú aj v obchodoch!

Víkendová prechádzka či hubačka po výdatnom daždi sa v okolí tejto obce môže veľmi ľahko zmeniť na riadnu drámu. Obyvateľov straší potulujúca sa medvedica s tromi mláďatami. Medvedia rodinka sa dokonca nebála priblížiť k ľudským obydliam!

Ilustračný obrázok k článku Rodinka, ktorú by ste stretnúť nechceli: Dedina v strehu kvôli 4 medveďom, ľudí varujú aj v obchodoch!
Zdroj: TASR

Nedávno sme písali o tom, ako medvede úradovali v okolí Rudna nad Hronom. Čítajte TU. Zdá sa, že lesné šelmy zostávajú žarnovickému okresu verné. Tentoraz ich zachytili obyvatelia obce Veľké Pole.

Povedačky sa potvrdili

Medvede z Veľkého Poľa boli odvážnejšie než ich kolegovia z Rudna. Podľa slov starostu Veľkého Poľa, Františka Demetera, sa zdržiavali najmä a chatárskej oblasti, len jeden kilometer od ľudských obydlí. ,,Bola to medvedica s tromi malými, zrejme už z minulého, nie tohtoročného vrhu. Mladé boli relatívne samostatné a zdržiavali sa aj 20 až 30 metrov od matky," vysvetľuje Demeter.

Všetko však začalo len dohadmi. Niekto veril, niekto nie. ,,Povrávalo sa, že sa tu hýbu medvede, ľudia ktorí nevideli, však neverili. Bol potrebný dôkaz. Zachytili sme ich teda fotopascou, a upozornili občanov nielen na internetovej stránke, ale aj na dverách obchodov. Jednoducho všade, kde to bolo možné," opisuje opatrenia starosta, ktorý je tiež členom poľovníckeho združenia.

Sú to medvede z Rudna?

Obce, ktoré v poslednej dobe vystrašili prechádzajúce sa medvede majú ešte niečo spoločné. Delí ich od seba len niekoľko kilometrov. Núka sa preto otázka, či medvede, ktoré boli videné v oboch obciach, nie sú tie isté. Podľa starostu je to nepravdepodobné. ,,Je pravda, že oni migrujú. Nemyslím si však, že by šlo o tie isté zvieratá," hovorí.

Starosta však nakoniec dodáva, že možné nebezpečenstvo by mohlo byť už zažehnané. Medvede totiž pokračujú v ceste a podľa jeho informácií by v súčasnosti už mohli byť 6 až 7 kilometrov vzdialené od miesta, kde ich zachytila fotopasca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM