Kultúra Rôzne

Rok, ktorý by mohol patriť Štiavnici: Mestečko sa uchádza o prestížny titul

Historické mesto prichádza s projektom, ktorý by mu mohol vyniesť titul Mesto kultúry 2019. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Rok, ktorý by mohol patriť Štiavnici: Mestečko sa uchádza o prestížny titul
Zdroj: TASR

Banská Štiavnica chce získať titul Mesto kultúry 2019. S projektom Renovácia identity, na ktorom mesto robilo s viacerými partnermi z neziskového sektora, chce osloviť nielen domáce, ale aj celoslovenské či zahraničné publikum.

Úlohu musia zohrať aj Štiavničania

,,Projekt je založený na tom, že tak, ako sa renovujú fasády rôznych objektov v Banskej Štiavnici, tak nastal čas trochu zrenovovať aj Štiavničanov," podotkol Rastislav Marko, vedúci Oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Cieľom projektu je podľa jeho slov vzbudiť u ľudí záujem o dianie v kultúre, o aktívne zapájanie sa do kultúry, urobiť z nich otvorenejších ľudí, ktorí majú väčší záujem o spoločnosť vo všeobecnosti. Projekt má tri kľúčové témy a to Obnovené priestory, Obnovení ľudia a Obnovené príbehy.

,,Náš projekt je prioritne orientovaný dovnútra, do Banskej Štiavnice. Má za cieľ pracovať so Štiavničanmi, ale nie je to lokálny projekt, lebo veci, ktoré tam budú realizované, sú určené pre slovenské až medzinárodné publikum," dodal Marko.

Mestu kultúry bude patriť celý rok

Samospráva už podľa jeho slov predložila všetky potrebné súčasti o žiadosť a čaká na rozhodnutie komisie, ktorá vyberie do užšieho výberu tri mestá. Tie budú mať šancu rozpracovať svoje projekty detailnejšie.

Mesto kultúry je projektom Fondu na podporu umenia (FPU). Jeho cieľom je každoročne podporiť jedno mesto v rámci Slovenskej republiky, v ktorom sa bude po celý rok konať súbor umeleckých a kultúrnych aktivít, podujatí a prezentácií. Riaditeľ FPU Jozef Kovalčik v septembri minulého roka avizoval, že výber Mesta kultúry má byť dvojkolový, prvé bude určené pre všetky mestá. Do druhého kola sa dostanú tri najlepšie projekty, ktoré Fond predstaví verejnosti. Medzi kritériami, ktoré bude zohľadňovať pri výbere víťazného projektu, bude aj udržateľnosť projektu a to, ako sa mesto dokáže vďaka nemu posunúť v kultúrnej oblasti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM