Správy

Roky opustená dedinská škôlka: Obec prišla s nápadom a vzala si úver

Budova je opustená už 18 rokov. Dedinka sa ju márne snažila predať či prenajať. Využije ju teda inak.

Ilustračný obrázok k článku Roky opustená dedinská škôlka: Obec prišla s nápadom a vzala si úver
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nevyužívanú budovu materskej školy prestavajú v obci Malá Lehota (okres Žarnovica) na bytový dom s desiatimi bytovými jednotkami. Časť bytov, na prestavbu ktorých si obec zobrala úver, si budú môcť obyvatelia aj odkúpiť.

Desiatka bytov

Ako priblížil starosta Dušan Pacalaj, budova, v ktorej nové byty vznikajú, bola 18 rokov opustená. Obec sa ju snažila niekoľkokrát predať alebo prenajať. ,,Vzhľadom na to, že to je špecifická budova, tak sa za celú dobu nenašiel žiadny záujemca o kúpu, či prenájom na podnikateľské účely," podotkol.

Samospráva sa preto rozhodla, že ju využije. Spomedzi viacerých návrhov napokon vyhrala myšlienka prerobiť ju na bytový dom. Podľa Pacalaja tu vznikne desať bezbariérových bytov. ,,Rozhodli sme sa, že to nebudeme robiť iba formou nájmu, ale aj komerčne, a teda že byty sa budú aj predávať," priblížil s tým, že predajnú cenu bytov určí znalec.

Záujem je veľký

Menšiu časť bytov si však chce nechať obec vo vlastníctve a prenajímať. A keďže je záujem zo strany obyvateľov veľký, starosta pripúšťa, že by sa v budúcom období pustila samospráva aj do výstavby ďalších nájomných bytov.

Prestavba bytového domu bude stáť obec 370.000 eur. Na financovanie projektu si zobrala úver vo výške 270 000 eur a 100 000 eur dala z vlastného rozpočtu. Prestavba objektu by podľa Pacalaja mala byť hotová v septembri tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM