Samospráva

Rómske občianske hliadky v pohotovosti: Blíži sa zápis!

Mesto sa rómskymi občianskymi hliadkami sanaží vyriešiť aj ďalší problém Kortiny a jej obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Rómske občianske hliadky v pohotovosti: Blíži sa zápis!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Už niekoľko rokov sa v Žiari nad Hronom počet detí zapísaných do prvých ročníkov základných škôl výrazne nemení,“ podotkla metodička školstva Adriana Giláňová s tým, že tento rok by malo zápisy absolvovať približne 210 detí.

Ako vysvetlila, na zápis by malo ísť v tomto školskom roku podľa evidencie obyvateľstva 162 detí, ktoré majú v meste trvalý pobyt, 12 detí s prechodným pobytom a 40 detí, ktoré dostalo minulý rok odklad povinnej školskej dochádzky. „Uvidíme, ako sa nakoniec ukáže tento rok, ale mohlo by byť otvorených približne 12 prvých tried,“ skonštatovala.

>V meste pôsobia štyri základné školy, tri z nich sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, štvrtá je cirkevná. Zápisy na mestských školách budú druhú februárovú nedeľu a pondelok, teda 8. a 9. februára. Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa bude mať zápis 2. februára.

Ak rodič neprihlási svoje školopovinné dieťa na zápis, dopúšťa sa priestupku. Podľa Giláňovej sa v Žiari nad Hronom stávajú aj takéto prípady, pričom ide zväčša o rómske deti. „Napríklad rodičia nevedia, že ich dieťa už má šesť rokov, alebo nevedia o zápise,“ podotkla s tým, že mesto sa pritom každý rok snaží o termínoch zápisov informovať v dostatočnom časovom predstihu.

Tento rok by mali v tomto smere pomôcť aj rómske občianske hliadky, ktoré pôsobia v mestských častiach, kde žije väčšina Rómov. Problém v evidencii však spôsobujú aj také deti, ktoré ich rodičia zapísali v iných mestách. Giláňová preto odporúča, aby v takom prípade mestský úrad o tejto skutočnosti informovali. „Zbytočne sa vyhneme situácii, že ich potom vyhľadávame,“ dodala v tejto súvislosti.

Čítajte aj: Rodičia, tieto termíny si radšej poznačte: Začínajú zápisy žiarskych prváčikov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM