Barbara Dallosová Tlačové správy

Rozlúčka so zimou v Kremnici trochu inak: Veľkonočné MÚDr.e vajce si vystrelí zo škandálov v slovenskom zdravotníctve

Tradičné karnevalové vítanie jari v Kremnici bude opäť tak trochu zdravo drzé. Veľkonočné vajce s podtitulom „prednostné vyšetrenie za úplatok“ ovládne Štefánikovo námestie, ako inak, na Veľkonočnú nedeľu.

Ilustračný obrázok k článku Rozlúčka so zimou v Kremnici trochu inak: Veľkonočné MÚDr.e vajce si vystrelí zo škandálov v slovenskom zdravotníctve
Zdroj: Dnes24.sk

Veľkonočné vajce si tento rok vzalo na mušku úplatkárske škandály v slovenskom zdravotníctve a jeho aktuálnym mottom je okrídlený výrok: ,,Keď niekto nemá, tak má smolu!"

Kávičku vám uvaria lekári

Téma zdravotníctva bude tento rok na kremnickom námestí všadeprítomná. Organizátori sľubujú divákom zvýšenie tlaku, najmä však na bránicu – terapia smiechom pomáha na všetky neduhy. Infarkt hrozí iba návštevníkom bez zmyslu pre humor a recesiu.

A skutočná odborná pomoc bude pre každý prípad nablízku. Posudková komisia, ktorá bude hodnotiť karnevalové masky, bude totiž zložená zo zdravotných sestričiek vo výslužbe. ,,Dohodli sme sa aj s niektorými skutočnými lekármi, že prídu a urobíme také opačné garde, kedy budú lekári rozdávať kávu. Taktiež by sme chceli namiesto štartu spraviť čakáreň," hovorí Hana Zlatošová, vedúca oddelenia školstva, kultúry a športu mestského úradu v Kremnici.

Štartuje sa už poobede

Dejiskom karnevalu bude po druhýkrát Štefánikovo námestie v Kremnici. „Minulý rok sa nám nový priestor konania Veľkonočného vajca osvedčil. V minulosti boli návštevníci Skalky limitovaní dopravnými spojmi, niekedy mali diváci problém dostať sa hore alebo dole. Štefánikovo námestie je z tohto pohľadu bezproblémové,“ vysvetľuje Zlatošová.

Začiatok podujatia organizátori posunuli na štrnástu hodinu poobede. „Doobedie Veľkonočnej nedele si Kremničania a návštevníci Vajca môžu v pokoji užiť v rodinnom kruhu a po sviatočnom obede ich všetkých pozývame na námestie, kde sa môžu zabaviť, prípadne svojou maskou zabaviť iných,“ dodáva. Na námestí budú pripravené aj stánky s jedlom, pitím aj cukrovou vatou.

Nepozerajte televízor, príďte ho vyhrať!

Okrem toho že v centre Kremnice sa v nedeľu nebudete nudiť, nemusíte ani odísť naprázdno. ,,Hlavnou cenou neodmysliteľnej tomboly bude televízor, ktorý venoval hlavný partner, spoločnosť Harmónia s.r.o. zo Žiaru nad Hronom – predajca motorových vozidiel značky Citroën,“ hovorí Silver Jurtinus s mestského úradu s tým, že desiatky sponzorov venovalo množstvo ďalších cien a návštevníci sa majú na čo tešiť.

Vajce má aj svoju legendu

Veľkonočné vajce je tradičná karnevalová rozlúčka so snehom, ktorá tento rok napíše svoj 54. ročník. V roku 1962 sa na Skalke pri Kremnici konali neoficiálne preteky pre členov športovej školy dorastu. Jeho zakladateľom bol tajomník lyžiarskeho oddielu Michal Žiarny, ktorý pravdepodobne ani netušil, že odštartuje tradíciu, ktorá sa rozrastie do masového podujatia plného humoru a zábavy, hoci až štvrtý ročník zahájil tradíciu karnevalových masiek.

Nová éra Veľkonočného vajca sa začala písať, keď si ho pod svoje ochranné krídla vzalo Mestské kultúrne stredisko. Z nenápadného lyžiarskeho slalomu sa zrodil jedinečný karneval, v ktorom už nešlo o rýchlosť, ale predovšetkým o čo najväčšiu snahu zabaviť rastúci dav divákov, ktorí začali podujatie vyhľadávať pre svoju neopakovateľnú atmosféru. Veľký podiel na úspešnosti podujatia má moderátor Peter Lysek. Od minulého roku sa podujatie koná na Štefánikovom námestí v Kremnici.

Medzi najväčšie legendy Veľkonočného vajca patrí určite Ladislav Aťo Fusko, ktorý celkovo vynechal iba štyri jeho ročníky. Za posledné roky si podujatie získalo svojich fanúšikov aj pre svoju vtipnú zápletku. Nie je to len prehliadka najlepších kostýmov a masiek, ale aj obsahový náboj plný satiry, ktorý si každoročne berie na mušku nejakú významnú celospoločenskú udalosť.

Foto: Ivan Čillík (Veľkonočné vajce 2014)

54. ročník Veľkonočného vajca si vezme na paškál slovenské zdravotníctvo
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM