Barbara Dallosová Správy

Rozpálené žiarske námestie: Šampónovanie Rómov vo fontáne držia mestskí zatiaľ na uzde

Dizajnová fontána na žiarskom námestí si rýchlo získala mnohých obyvateľov. Nie všetkým ale stačí pokochať sa pohľadom. Minulý rok si z nej Rómovia spravili sprchu a neváhali priniesť aj šampón, ako je to dnes?

Ilustračný obrázok k článku Rozpálené žiarske námestie: Šampónovanie Rómov vo fontáne držia mestskí zatiaľ na uzde
Zdroj: Dnes24.sk

Trysky vystrekujúce zo zeme počas horúcich dní lákajú najmä deti. To, že prídu domov premočené na kosť môže nahnevať jedine ich rodičov. Ale to, že si niektorí z fontány spravili sprchu, minulý rok nahnevalo aj mesto. Písali sme o tom v článku: Žiarski Rómovia počas horúčav? Niektorí sa kúpu vo fontáne, nezabúdajú ani na šampón!

Ovlaženie áno, šampón nie

Na problém vtedy upozornil poslanec mestského zastupiteľstva Jozef Tomčáni, ktorý sa obrátil aj na políciu. Podľa poslanca išlo o ľudí z Kortíny, ktorí obývajú provizórne chatrče bez vody a elektriny. „Ak sa v novej fontáne niekto počas týchto horúcich dní ovlaží, nie je to priestupok. Je to bežné aj v iných mestách. Iné však je, ak si niekto donesie šampón. Vtedy zasahujeme,“ vyjadril sa vtedy náčelník MsP Róbert Šiška.

Fontána nie je fontána?

Ani tento rok nie je výnimočné vidieť cez fontánu prebehovať rozbláznené deti. Šampón si ale zatiaľ nepriniesli. Na to, či riešili podobné problémy s fontánou aj tento rok, sme sa opäť opýtali žiarskeho náčelníka. ,,Dôležité je, že ten objekt nie je klasifikovaný ako fontána. Je to brodisko. Znamená to, že umožňuje ľuďom aby tadiaľ prešli, osviežili sa, to tolerujeme a nie je to priestupok,“ vysvetľuje Šiška.

Pod dohľadom kamery

Osviežiť sa teda v žiarskej fontáne-brodisku môžete, toho čo v žiadnom prípade nesmiete je ale viac. ,,Samozrejme platia zákazy, napríklad prísny zákaz vykonávať osobnú hygienu, umývať touto vodou bicykle či kočíky, či liať do fontány akúkoľvek chemikáliu, kozmetiku alebo podobné látky,“ upozorňuje ďalej Šiška.

,,Na toto miesto sme umiestnili digitálnu kameru ktorá sníma 24 hodín denne a máme ľudí ktorí to neustále sledujú, problém so šampónom sme ale tento rok neriešili,“ dodáva náčelník žiarskych policajtov na záver.

Aktuálne fotky detí vo fontáne si pozrite v našej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM