Martin Károly Rôzne

Rozpočet mesta Žiar n/Hronom na rok 2010 bude podobný ako tohtoročný

Rozpočet mesta Žiar nad Hronom na rok 2010 sa bude pohybovať na približne rovnakej úrovni ako v tomto roku.

Pre TASR to konštatoval vedúci odboru ekonomiky a financovania tunajšieho mestského úradu (MsÚ) Juraj Gallo na štvrtkovom (17.12.) mestskom zastupiteľstve. „Celková výška rozpočtu mesta na budúci rok je 14,3 milióna eur (430.801.800 Sk),“ dodal.
Ako vysvetlil, hoci podielové dane sú v rámci schváleného rozpočtu nižšie, celková suma, do ktorej sú započítané aj kapitálové príjmy, výdavky a finančné operácie, je približne rovnaká ako v roku 2009.
Hospodárska kríza sa podľa Galla dotkla aj mesta Žiar nad Hronom, ktoré je napriek tomu zatiaľ v dobrej finančnej kondícii. „Hlavne z dôvodu, že opatrenia, ktoré možno teraz robia iné samosprávy, sme my uskutočnili v rokoch 2003–2004.“
Ďalším krokom mesta ako ušetriť bolo pripraviť rozpočet na rok 2010 tak, že „každý správca programu musel predkladať svoj rozpočet a do detailov sa rozoberalo, čo je nutné a čo nie.“ Podľa Galla sa zamerali na financovanie položiek, ako sú havarijné stavy v meste či takých, ktoré sa musia zabezpečovať v zmysle zákona.
„Samozrejme, ak sa situácia bude priebehu roka meniť a uvidíme, že vývoj nám umožní dať viacej peňazí napríklad do chodníkov a ciest, radi to urobíme,“ zdôraznil Gallo.
Investičné aktivity mesta, ktoré sa budú realizovať v roku 2010, plánuje mesto Žiar nad Hronom riešiť vďaka čerpaniu prostriedkov z Európskej únie. Pôjde o rekonštrukciu všetkých materských škôl, revitalizáciu námestia, pribudnú tiež nové zberné vozy na separovaný odpad, taktiež sa chystá rekultivácia skládky. „Tiež máme schválený projekt na centrum zhodnocovania odpadov vo výške zhruba 20 miliónov eur (602.520.000 Sk),“ informoval Gallo.
Ako dodal, mesto tiež plánuje vďaka úveru dokončiť rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktorá si vyžiada 3,5 milióna eur (105.441.000 Sk).

Zdroj:TASR

Rozpočet mesta Žiar n/Hronom na rok 2010 bude podobný ako tohtoročný
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM