Martin Károly Kultúra

Rozprávkové Habakuky ponúkajú prázdninujúcim deťom zábavu

Prvá a jedinečná rozprávková dedinka na Slovensku Habakuky, ktorú otvorili vlani v júni na Donovaloch, je vhodným miestom pre prázdninujúce deti. Ani počas prázdnin by žiaci nemali zabúdať na učenie a v Habakukoch im Dobšinského rozprávkový svet ponú

„Naším zámerom je deti, ale i dospelých nielen pobaviť, ale aj niečo naučiť a predovšetkým prispieť k zachovaniu slovenskej ľudovej slovesnosti a kultúrneho dedičstva. V repertoári zimnej sezóny máme rozprávky Prorok Rak, O dvanástich mesiačikoch, Zlatá priadka, Nebojsa a Kmotra Smrť. Celý program – odohratie všetkých rozprávok a pobyt pri remeselníkoch predvádzajúcich tradičné ľudové remeslá, trvá takmer tri hodiny,“ TASR informovala Jana Kozáková z banskobystrickej spoločnosti Spiežovec.

V areáli je 15 architektonicky zaujímavých, atypických objektov, na ktorých výrobu sa použilo viac ako 300 kubických metrov dreva. Jeho súčasťou sú aj amfiteáter s kapacitou 150 ľudí, hodovňa, herňa pre deti a ďalšie objekty. Dej rozprávok sa odohráva v autentickom prostredí domčekov s netradičnými menami – Mesačník, Veterník, Domček babky bylinkárky, Škrupinový zámok, Čierne zakliate mesto…

Habakuky, ktoré na Donovaloch postavili pod penziónom Šafran, prevádzkuje Spiežovec, s.r.o., Banská Bystrica. Ako jediný na Slovensku stavil na tradičnú slovenskú rozprávku z čias nášho najväčšieho zberateľa rozprávok Pavla Dobšinského. Preto aj predstavenia odznievajú v jazykoch, v akých ich zachytil, teda aj v nárečiach. Zámerom je, aby Habakuky boli trvalým miestom fantázie a svetom rozprávok.

Habakuky, alebo Dobšinského rozprávkový svet ponúkajú zábavu pre malých aj veľkých. Dovnútra sa vchádza cez papuľu Vtákodraka. Netradičná architektúra celého areálu, navrhnutá dizajnérom Pavlom Hadačom, púta pozornosť už z ďaleka. Počas terajších školských prázdnin sú otvorené každý deň.

Habakuky
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM