Martin Károly Rôzne

RÚVZ: Repelenty na ochranu pred hmyzom treba vyberať podľa účinnej látky

Pred chorobami, ktorými nás môžu v týchto dňoch nakaziť komáre, kliešte, ovady či muchničky, sa môžeme chrániť očkovaním. Pred dotieravým hmyzom nás ochránia rôzne druhy repelentov a odpudzovačov.

Ako TASR ďalej povedala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, úlohou repelentov „nie je tvora zabiť iba odpudzovať, a tak mu znepríjemniť pobyt v našej blízkosti“. Účinnou látkou, ktorá má schopnosť odpudiť väčšinu dotieravého hmyzu, vrátane kliešťov, je diethyltoluamid. Niektoré repelenty obsahujú aj icaridin či permethrin, ktorý má napríklad schopnosť nielen odpudzovať, ale kliešte priamo zabíjať.

Repelenty si treba vyberať podľa účinnej látky a tiež podľa toho, či sú určené na ochranu detí alebo dospelých. „V súčasnosti je už veľký výber chemických látok a výrobkov s týmito vlastnosťami, všetko o ich použití je v návode, ktorý je potrebné dôkladne si preštudovať,“ konštatovala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ Viera Morihládková. Pripomenula, že proti hmyzu možno použiť aj ochranné sieťky na okná a dvere bytov.

Tolnayová pokračovala, že pri výbere repelentov sa dospelý zdravý človek môže riadiť návodmi, u rizikových skupín je to však iné. „Tehotné, dojčiace ženy, malé deti a napríklad alergici majú výber repelentu obmedzený istými pravidlami.“ Deti mladšie ako 12 rokov by si nemali aplikovať repelenty na tvár a dlane, deti do šiestich mesiacov by vôbec nemali prísť do styku s repelentom. Pre deti do 12 rokov platia maximálne koncentrácie repelentových látok, pre mladšie deti platí aj obmedzený počet aplikácií na deň. Tehotné a dojčiace ženy by sa mali riadiť pravidlami platnými pre deti.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM