Barbara Dallosová Samospráva

Rýchlokurz komunálnej politiky očami Ferenčíka: Najväčšie prekvapenia za 70 dní vo funkcii

Tento týždeň uplynulo 70 dní, odkedy vystriedal dlhoročnú primátorku Zuzanu Balážovú. Predtým nemal s politikou dočinenia. Alexander Ferenčík o tom, čo ho najviac šokovalo a ako vyzerá komunálna politika za oponou.

Ilustračný obrázok k článku Rýchlokurz komunálnej politiky očami Ferenčíka: Najväčšie prekvapenia za 70 dní vo funkcii
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Súčasný primátor nebol pred svojou kandidatúrou známy v spojitosti s komunálnou politikou. Ako sám hovorí, nezúčastňoval sa ani na zasadnutiach mestského zastupiteľstva. Jedno pozeral zo záznamu, ale konfliktná atmosféra, osobné spory a antipatie mu zabránili dopozerať ho do konca.

Neschopnosť robiť kompromisy

Práve slávne neslávne prvé stretnutie mestského zastupiteľstva bolo podľa úradujúceho primátora jednou z najväčších faciek.

,,Hneď prvou negatívnou bolo to ustanovujúce zastupiteľstvo, kde to vyzeralo dosť zle,“ hovorí Ferenčík a ďalej vysvetľuje: ,,Neprekvapili ma ani tak tie naštrbené osobné vzťahy, ani som nepredpokladal že všetci poslanci budú kamaráti, ale skôr tá neschopnosť robiť kompromisy. Samozrejme, dá sa ísť aj silou. Dá sa tak fungovať aj celé štyri roky ale to nie je spôsob, ako robiť veci pre mesto,“ spomína Ferenčík na decembrové zastupiteľstvo.

Našli si cestu

A práve to, ako nakoniec poslanecký zbor z prvého nevydareného stretnutia vykľučkoval, považuje Ferenčík za pozitívne. ,,Vyzeralo to zle, no i napriek tomu si k sebe poslanci našli cestu. Možno aj vďaka môjmu postrčeniu. Vždy som prízvukoval, aby sa na to nepozerali ako na môj diktát, ale s upriamením na vec, o ktorú ide. Ja ako osoba od poslancov nechcem nič. Vždy tu ide o mesto. Sem osobné spory nepatria,“ hovorí Ferenčík o svojej predstave komunikácie s poslancami.

Odmietať veci dopredu

To je ďalšia schopnosť, ktorá je podľa Ferenčíka typická pre niektorých zastupiteľov mesta: ,,Niektorí poslanci majú špeciálnu metódu, odmietať veci už dopredu. A je to škoda, pretože veľakrát ide aj o ostrieľaných odborníkov, lenže pokiaľ sú o niečom vopred presvedčení, druhú stranu si ani nevypočujú. Vôbec nepripúšťajú iné, než svoje riešenie.“

Najväčší šok

Hrošia koža sa v súvislosti so vstupom do politiky skloňuje často. A hoci mnoho vecí sa podľa Ferenčíkových slov dalo predvídať, niektoré by ho mu naozaj nenapadli.

,,Pravdupovediac, keď som videl aké bude zloženie poslaneckého zboru, nemal som z toho zlý pocit. Poslanci ma ale neskôr prekvapili. Niektorí z tých, ktorých som poznal aj predtým, mimo komunálnej politiky – keď získali mandát, ich správanie sa diametrálne zmenilo,“ hovorí Ferenčík na záver o nepríjemnom zistení.

Čítajte tiež:

Ferenčík si vybral: Vieme, kto v Kremnici obsadí viceprimátorské kres­lo

Kremnickí poslanci si schvaľovali odmeny: Pozrite, koľko dostanú za zastupiteľstvo či zasadnutie v komisiách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM