Martin Károly Rôzne

Š. Maceják: Žiar potrebuje zmenu

Rozhovor s kandidátom na primátora PhDr. Mgr. Štefan Macejákom, PhD.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Som Žiarčan, moji priatelia pochádzajú zo Žiaru, žijú tu moji starý rodičia, rodina a blízki. Vždy som sa zaujímal o veci verejné a záleží mi na meste v ktorom žijem. Viete, Slovensko má za sebou niekoľko úžasných rokov. Tak dynamický rast, skoro na úrovni 10 % HDP ročne, znamenal jedinečnú šancu na zlepšenie životných podmienok obyvateľov našej krajiny. A pozrite sa na Trenčín a Šaľu. Tam naozaj vidieť, ako sa zlepšila kvalita mestských služieb, vybudovali sa parkoviská, zveľadila sa zeleň, existuje zmysluplný systém voľnočasových aktivít a seniori majú možnosť jeseň svojho života prežiť dôstojne. A potom príde ku mne návšteva a prvé, čo sa nám podarí v Žiari absolvovať, je vytknutie si členku na našom a to prosím dajte do veľkých úvodzoviek „chodníku“.

Takže je to hlavne o chodníkoch?

Nie, nie je to len o chodníkoch ? Komunálna politika dokáže, samozrejme ak je správne realizovaná, prinášať efektívne riešenia problémov a vie byť mimoriadne nápomocná. Poviem to s veľkou dávkou nadsázky: to, aký mame vzťah ku Kongu, nám môže byť v praktickom živote skoro jedno. Či však máme bezpečné ulice, či mesto pomáha riešiť otázku občanov. Ktorí sú v núdzi… to sú téma lokálnej politiky. Áno, ja chcem riešiť aj kvalitu chodníkov. Samozrejme okrem iného. Kiežby mal Žiar len tento jediný problém.

Celkom ste mi nadhodili otázku, takže čo sú najpálčivejšie problémy Žiaru?

Ako som už spomínal, mám drvivú väčšinu priateľov či známych zo Žiaru. Dva dni v týždni trávim na Univerzite, zvyšok času som v Žiari. Preto si dovolím tvrdiť, že naozaj poznám problémy Žiarčanov. Ale na jasnú otázku jasná odpoveď. Korupcia v meste, netransparentné nakladanie s verejnými financiami, nebezpečné nočné ulice, vyhnanie športu z mesta, minimálna starostlivosť o seniorov a nezáujem mesta a voľnočasové aktivity mladých ľudí.

Je toho dosť. Ale…

Pardon, že skáčem do reči, ospravedlňujem sa, parkovanie, stav chodníkov…

Jedna vec je kritika , druhou vecou sú riešenia. To je pravda!!

Ponúknete teda našim čitateľom aj konkrétne riešenia?

Áno, rád. Môžem ísť rad radom. Ponúkam napríklad tieto kroky k naplneniu cieľa –  transparentné­mu Žiaru.

  1. Nedovolím iné obstarávanie ako elektronické!
  2. Všetky zmluvy budú POVINNE zverejnené na internete.
  3. Zverejním všetky zmluvy za ostatných 10 rokov, ktoré podpísalo mesto Žiar.
  4. Odmením každé nahlásenie preukázanej korupcie.

5)Uprednostním prenájom mestského majetku pred jeho predajom. 6)Zabezpečím on – line prenos zo zasadnutia mestských poslancov. 7)Zabezpečím archiváciu prenosov zo zasadnutia mestských poslancov. 8)Na akúkoľvek pozíciu na mestskom úrade bude vypísané transparentné výberové konanie. 9)Zverejním platy a odmeny pracovníkov mestského úradu. 10)Nechám urobiť  finančný audit hospodárenia mesta.

Ďalšie body programu budú predstavené postupne v rámci kampane

Pán Maceják, posledná otázka, ste si vedomý toho, že práca vysokoškolského pedagóga a zároveň primátora mesta sa zrejme nadá paralelne vykonávať?

Áno, som. Po mojom eventuálnom zvolení okamžite preruším moje pôsobenie na pozícii vysokoškolského učiteľa. Mesto Žiar potrebuje zmenu! Preto akokoľvek rád učím, rešpektujem to, že na dvoch stoličkách sa jednoducho sedieť nedá.

Upozornenie: POLITICKÁ INZERCIA

Kaviareň so Štefanom Macejákom

Volebný obvod č.1 (Etapa) http://www.facebook.com/event.php?…

Seniori optimisti: http://www.facebook.com/event.php?…

Kaviareň so Štefanom Macejákom 5. november: http://www.facebook.com/event.php?…

Macejak plagat
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM