Martin Károly Rôzne

Samaritánka sa rozširuje

Žarnovica 21. februára - Rozšírenie kapacity zo 16 na 26 klientov je hlavným cieľom projektu prestavby zariadenia opatrovateľskej služby (ZOS) Samaritánka, ktoré začala koncom uplynulého roku realizovať v Žarnovici nezisková organizácia (n.o) s rovna

Na projekt máme prísľub podpory z Regionálneho operačného plánu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ povedala TASR riaditeľa jediného zariadenia svojho druhu v meste Júlia Hlavačková.

Projekt prestavby je rozpočtovaný sumou približne 230.000 eur. Prostriedky z EÚ tvoria 80,75 % nákladov, 14,25 % je príspevok štátu a päť percent je povinné spolufinancova­nie n.o.

Pri stavebných úpravách sa má na jednej z budov nadstaviť podkrovie, objekt sa má zatepliť, zrekonštruuje sa aj vykurovanie. Okrem toho by sa mali vybudovať spoločenské priestory pre stretávanie sa klientov so svojimi príbuznými a na organizovanie kultúrnych podujatí. „Vybuduje sa tiež bezbariérový vstup,“ pripomenula riaditeľka.

Celá prestavba by mala trvať jeden rok. Už koncom tohto roku by zariadenie malo fungovať s plným počtom 26 klientov. Podľa Hlavačkovej záujem je značný a už dnes je kapacita prakticky zaplnená.

N.o. Samaritánka funguje v meste od roku 2004. Okrem opatrovateľskej služby poskytuje aj služby domova sociálnych služieb pre seniorov a tiež ako špeciálne zariadenie pre ľudí s alzheimerovou chorobou. Objekt v ktorom zariadenie sídli, je mestský, pred tým v ňom bola banka.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM