Barbara Dallosová Správy

Schátraná časť žiarskej nemocnice opäť na pretrase: Ako dopadlo nové rokovanie?

Opletačky okolo takzvaného pavilónu B sa ťahali mesiace. Po čase je téma opäť na svetle. Zástupcovia nemocnice a župy sa stretli za jedným stolom...

Ilustračný obrázok k článku Schátraná časť žiarskej nemocnice opäť na pretrase: Ako dopadlo nové rokovanie?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Kauza nemocničných pavilónov v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom (tzv. pavilón B) v rezonovala mesiace. Po dlhšej odmlke je téma nedostavaných pavilónov opäť na stole.

Tento týždeň (15.8.) si k veci sadla sieť nemocníc Svet zdravia spolu s vedením Banskobystrického kraja (BBSK). Témou rokovania bola kúpnopredajná zmluva na oba nemocničné pavilóny, ktoré chce Svet zdravia do župy získať a zmodernizovať. Investor so župou sa však nedohodli a ako tvrdia obe strany, rokovania majú ešte pokračovať.

Na rokovaní sa nedohodli

Podľa hovorcu siete Svet zdravia Tomáša Kráľa obe strany hľadajú kompromisné riešenie najmä ohľadom garancie využívania všetkých starých budov v existujúcich areáloch. Ako vysvetlil, Svet zdravia chce čo najviac skoncentrovať zdravotnú starostlivosť do pavilónov A a B.

,,Vďaka mohutným investíciám by tak vznikli moderné nemocnice s krátkymi vzdialenosťami medzi jednotlivými pracoviskami. Toto je aktuálny trend aj v zahraničí. Nie je ale v silách súkromného investora garantovať pod hrozbou vysokých finančných sankcií využívanie majetku na vyše 20 rokov dopredu, ktorý sa z pohľadu kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov môže ukázať v budúcnosti ako nevhodným" vysvetlil Kráľ s dôvetkom, že na stretnutí sa obidve strany dohodli, že Svet zdravia pripraví v priebehu septembra nový návrh kompromisného riešenia.

Čo na to župa?

Kraj na výsledok rokovania reagoval s tým, že podmienky, ktoré sa investorovi nepáčia, boli schválené krajskými poslancami. ,,Zo stanoviska, ktoré na stretnutí tlmočili predstavitelia Svetu zdravia, a.s., vyplýva, že majú problém garantovať využívanie starých budov na zdravotné účely počas nasledujúcich desaťročí. Rovnako sa im zdá byť neakceptovateľná zmluvná pokuta, ktorá za porušenie tejto povinnosti hrozí. Obidve podmienky však boli schválené Zastupiteľstvom BBSK," uviedol pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík.

Rokovania sa tak podľa Uhríka skončili tým, že Svet zdravia sa zaviazal predložiť v priebehu septembra zoznam budov, ktoré by po vybudovaní nového pavilónu opustili, resp. ďalej nevyužívali na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. ,,Na základe toho sa budeme vedieť rozhodnúť, čo z toho je pre BBSK akceptovateľné, pretože pôvodné budovy vo vnútri nemocničných areálov sú pre kraj inak nevyužiteľné," dodal Uhrík.

Po mesiacoch opäť na pretrase

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí i tá žiarska, staré pavilóny nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote chcela získať ešte pred vyše rokom. Plánom siete nemocníc bolo budovy zrekonštruovať a prerobiť na moderné zdravotné zariadenie, predtým ich však chcela odkúpiť od BBSK.

Nasledovali mesiace dohadovania medzi investorom a župou, ktoré v Žiari nad Hronom vyvrcholili protestom pred nemocnicou spojeným s ohlásením petície.

Na jeseň v minulého roka krajskí poslanci predaj pavilónov schválili. Dohodli sa na sume 725 000 eur za každú budovu zvlášť. Svet zdravia avizoval celkovú investíciu do vynovenia a sfunkčnenia objektov vo výške 13 miliónov eur. K podpisu zmluvy doposiaľ neprišlo.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM