Barbara Dallosová Správy

Seniorov v Janovej Lehote bude voziť špeciálne auto: Starostka ho krstila sektom, posvätil ho aj farár!

Mnoho klientov DSS a DD Nádej Janova Lehota je odkázaných na invalidný vozík. A práve im by malo skvalitniť život nové vozidlo s hydraulickou plošinou. 8-miestne auto už svoju skúšobnú jazdu zažilo, zatiaľ ale brázdilo len cez dedinu. Pomôcť ale môže seniorom v celom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Seniorov v Janovej Lehote bude voziť špeciálne auto: Starostka ho krstila sektom, posvätil ho aj farár!
Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo (MPSVaR), obec Janova Lehota a OZ Nádej Seniorom spojili svoje sily. Za peniaze čo dali dokopy dostali klienti DSS a DD Nádej auto, ktoré by im malo skvalitniť všedné dni.

Takmer miniautobus

Vozidlo, ktoré bude klientom domova slúžiť, je až 8-miestne. Jeho špeciánosť spočíva v hydraulickej plošine, ktorá komfortne prepraví aj nemobilných klientov. ,,Auto budú využívať najmä handicapovaní klienti – odkázaní na invalidný vozík, ktorí sa vďaka spomenutej hydraulickej plošine budú môcť bezpečne prepraviť na lekárske vyšetrenia, ale aj na výlety mimo zariadenia, čím podporíme ich integráciu do širšieho spoločenského prostredia. Okrem týchto klientov budú automobil využívať aj ostatní seniori z DSS a DD Nádej na to, aby mohli komfortnejšie plniť svoje potreby a záujmové aktivity," vysvetľuje Veronika Sedliaková z DSS a DD Nádej.

Pokrstené, posvätené

Už aj takéto ceremónie má za sebou nový pomocník. Auto pokrstila starostka obce Božena Kováčová fľašou sektu. Pán farár ho zase posvätil a vo svojich modlitbách vyjadril prosbu, aby jazdilo bezpečne a spoľahlivo. Klienti potom absolvovali vyhliadkovú jazdu Janovou Lehotou a skonštatovali, že auto je pohodlné a priestranné. Na konci uvítacieho ceremoniálu si všetci pochutnali na výbornej torte, ktorá ako inak, bola replikou skutočného automobilu.

Poslúži aj iným

Podľa starostky Boženy Kováčovej bude autíčko užitočné nielen pre klientov zariadenia. ,Chceme, aby toto auto v blízkej budúcnosti začalo fungovať aj ako sociálny taxík. Znamená to, že si ho budú môcť objednať seniori napríklad na odvoz do nemocnice do Banskej Bystrice, pričom vďaka podpore ministerstva to pre nich bude lacnejšia atlernatíva. Takúto sociálnu službu doposiaľ v Žiari a okolí nikto neposkytuje," hovorí starostka o ďalších plánoch.

Seniori z Janovej Lehoty sa tešia zo špeciálneho auta
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM