Katarína Reiterová Kremnica

Šetrenie v zdravotníctve: Kremničania sú cez týždeň bez lekára rýchlej zdravotnej pomoci

Mesto, s približne 5500 obyvateľmi, sa od 1. apríla ocitlo bez lekára na rýchlej zdravotnej pomoci po 16-tej hodine v pracovné dni. Nejde pri tom o žart. Kvalifikovaná posádka rýchlej zdravotnej je k dispozícii.

Ilustračný obrázok k článku Šetrenie v zdravotníctve: Kremničania sú cez týždeň bez lekára rýchlej zdravotnej pomoci
Zdroj: TASR

Na tento problém upozornila poslankyňa samosprávy Viera Mišíková (OKS): „V Kremnici bolo zrušené lekárske miesto na rýchlej zdravotnej pomoci, čiže bolo tu pokrytie lekárskou službou tým, že tu bola záchranka s lekárom,“ vysvetľuje Mišíková a dodáva: „Od 1. apríla je však rozhodnutím príslušného Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Banská Bystrica lekárske miesto na záchranke v Kremnici zrušené. Tým pádom tu nie je dostupná lekárska zdravotná starostlivosť. Pohotovosť zo Žiaru má vyčlenený svoj región a lekár nemá povinnosť prísť sem.“

Celý rozhovor s Vierou Mišíkovou nájdete vo videu

V Kremnici je kvalifikovaná posádka Rýchlej zdravotnej pomoci

To znamená, že Kremnica zostala bez pohotovostnej ambulancie s lekárom, a to od pol štvrtej poobede do siedmej rána počas pracovných dní. Obrátili sme sa teda na hovorcu Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Banská Bystrica Borisa Chmela, ktorý nám k téme povedal: „Treba zdôrazniť, že ambulancie záchrannej zdravotnej služby, či už RLP alebo RZP slúžia pri prípadoch neodkladnej, urgentnej zdravotnej starostlivosti a nie pri chronických stavoch, čiže nesuplujú lekárske pohotovosti a ani všeobecných lekárov. Ambulancie RLP a RZP neliečia, ale poskytujú tzv. prednemocničnú zdravotnú starostlivosť, čiže pacienta zastabilizujú a prevezú čo najskôr do zdravotníckeho zariadenia.“

Chmel nám zároveň potvrdil, že v Kremnici je posádka Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá vie kvalifikovane zasiahnuť v prípade úrazov a pri náhlych zmenách zdravia. „Aj zdravotník, rovnako ako aj lekár, vie kvalifikovane poskytovať prvú pomoc, aj zdravotník vie kvalifikovane resuscitovať pacienta, čo má dokonca aj v náplni práce a na čo má aj vzdelanie, často krát vysokoškolské,“ dodáva hovorca.

Ku kritickému stavu príde aj vrtuľník

„Ambulancia RLP sa vysiela ku kritickým stavom. Čiže ak sa vyskytne kritický stav, bude vyslaná aj najbližšia posádka RLP alebo vrtuľník, ktorý je na mieste o chvíľu,“ vysvetľuje ďalej Chmel a Kremničanom radí toto: „Ak budú ľudia potrebovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pomoc, mali by sa obrátiť, tak ako doteraz, na tiesňovú linku 155 a operátor rozhodne o tom, aký druh ambulancie vyšle.“

BBSK zabezpečuje lekára len cez víkendy

Cez víkendy a sviatky je LSPP v Kremnici zabezpečená, a to lekárom, ktorého určí Banskobystrický samosprávny kraj. „V okrese Žiar nad Hronom môžu pacienti navštíviť aj LSPP pre dospelých v Žiari nad Hronom, ktorá má nepretržitú prevádzku,“ povedala vedúca odboru zdravotníctva, lekárka BBSK Ľudmila Lysinová.

Lekár až zo Štiavnice

V Kremnici je aj Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb, kde ku klientom tiež potrebujú volať lekára napríklad aj v noci. „Rýchlu zdravotnícku pomoc privolávame v odôvodnených prípadoch na odporučenie lekára prvého kontaktu alebo zdravotníckeho zamestnanca nášho zariadenia, keď uzná, že zdravotný stav prijímateľa sociálnych služieb (PSS) si to vyžaduje,“ vysvetľuje riaditeľka DD a DSS Kremnica Božena Schniererová a dodáva, že do 31. marca tohto roku po oznámení na dispečing prichádzala Rýchla zdravotnícka pomoc s lekárom, záchranárom a vodičom.

„Od 1. apríla tohto roku do zariadenia prichádza Rýchla zdravotnícka pomoc bez lekára v pracovných dňoch od 15.30 do 7.00 hodiny a v odôvodnených prípadoch aj od 7.00 do 15.30 hodiny. Od 1. apríla bola dvakrát privolaná Rýchla zdravotnícka pomoc k dvom PSS, ktorých z nášho zariadenia previezli na príjem do nemocnice. Príchod Rýchlej zdravotníckej pomoci od oznámenia na dispečingu trvá od 10 do 15 minút, ostatný raz tento príchod trval dlhšie pretože Rýchla zdravotnícka pomoc prišla do Kremnice až z Banskej Štiavnice,“ dodáva riaditeľka Schnierereová.

Riešenie podľa poslankyne

Podľa poslankyne Mišíkovej by problém vyriešilo stretnutie zástupcov LSPP a rýchlej zdravotnej pomoci a: „Zákonnou cestou vyriešiť tento problém,“ dodala poslankyňa. „Situáciu v Kremnici monitorujeme, prípadné problémy bude BBSK riešiť v spolupráci s mestom Kremnica ako prevádzkovateľom LSPP a Krajským operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby,“ doplnila lekárka BBSK Ľudmila Lysinová.

Poslankyňa Viera Mišíková o zrušení lekára rýchlej zdravotnej pomoci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM