Barbara Dallosová Rôzne

Sezóna stužkových je za dverami: Koľko v Žiari zacvakáte za šaty, make-up či účes?

Prvé stužkové slávnosti začínajú už onedlho a žiarskym kaderníčkam a kozmetičkám sa pomaly zapĺňajú diáre. Zisťovali sme, s akým rozpočtom majú rátať žiarske maturantky pri výbere šiat, účesu a make-upu, a tiež, aké sú tento rok trendy...

Ilustračný obrázok k článku Sezóna stužkových je za dverami: Koľko v Žiari zacvakáte za šaty, make-up či účes?
Zdroj: TASR

Prichádza čas, kedy sa nacvičujú programy, zajednávajú sály, ale v neposlednom rade, vyberajú šaty. Sezóna stužkových slávností sa blíži, a maturantky samy vedia, že začať vyberať róbu a uvažovať nad účesom nikdy nie je priskoro.

Začína to šatami

Stužkovací ošiaľ obvykle začína už posledné októbrové víkendy. Mladí muži zväčša nebývajú pri výbere outfitu až takí nároční. Slečny ho ale plánujú aj dlhé týždne. Viac než samotná stužka býva dôležité, na akých šatách bude pripnutá.

Šaty sa dajú kúpiť, dať ušiť, alebo požičať. Mnohé maturantky volia práve tretiu možnosť. A zdá sa, že ich predstavy sa líšia. V jednom salóne je totiž celkom iný dopyt, než v druhom. ,,Cena zapožičania dlhých šiat sa pohybuje okolo 80 eur, krátkych okolo 60 eur. Dievčatá väčšinou stále preferujú klasiku, teda dlhé šaty," povedali nám v žiarskom salóne Vera.

,,U nás sa cena zapožičania krátkych spoločenských šiat pohybuje okolo 30 eur, zapožičanie dlhých je približne okolo 40 eur. Zákazníčky pri príležitosti stužkových slávností častejšie vyhľadávajú krátke šaty," hovorí Alena Fríbertová zo Salónu Gala.

Máte už termín?

To, že dievčatá si dávajú záležať, dokazujú aj slová kaderníčky Evy Bajerovej zo salónu Gold street: ,,Že či už si baby zajednávajú termíny? Už od septembra!„ hovorí so smiechom. A do kaderníckeho kresla si vraj chodia sadnúť väčšinou s jasnou predstavou. ,,Dievčatá väčšinou prinesú obrázok účesu, aký si predstavujú. Ja ale ani tak nepotrebujem vedieť čo chcú, ale hlavne, čo nechcú. Potom sa už dokážeme dohodnúť,“ vysvetľuje.

Žiadne barokové účesy

Komplikované vyčesané úpravy už podľa Bajerovej baby nepýtajú. ,,Frčí prirodzenosť. Väčšinou sú to rozpustené vlasy s veľkými vlnami, vracajú sa ale aj úplne jednoduché, pekne upravené rovné vlasy. Keď vypnuté, sú to voľné ležérne drdoly. To, či rozpustené, alebo vypnuté, samozrejme záleží aj od šiat. Pokiaľ má zákazníčka šaty ku krku, s nejakým límcom, nebudeme ho zakrývať a vlasy vypneme. Naopak k odhaleným výstrihom ich nechávame rozpustené," opisuje Bajerová.

A koľko za úpravu koruny krásy necháte v kaderníctve? ,,U nás je tá relácia približne od 15 do 40 eur. Záleží to od zložitosti účesu," hovorí o cenách kaderníčka.

Fantázii sa medze nekladú

A to ani vo večernom make-upe. Za ten podľa kozmetičky Idy Finkovej zo salónu Sen zaplatíte najmenej 15, najviac 30 eur. ,,Dnes sa dá vymyslieť naozaj všeličo. Výrazné líčenie sa dá vykúzliť pomocou rôznych pierok, trblietok, robí sa tiež líčenie ktoré vlastne presahuje tvár, ide až na sluchy," hovorí o trendoch Finková.

Ona osobne ale preferuje prirodzenosť. ,,Všetko samozrejme záleží od klientky. Ja sa ale vo svojej práci snažím zachovať to krásne, čo na klienke naozaj je, vyzdvihnúť to, a naopak, potlačiť nedokonalosti," dodáva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM